Čudesna aloja: eliksir mladosti i izvor zdravlja

Ako ste nekada pomislili da aloja samo služi kako bi ukrasila neki kutak u vašem domu, prevarili ste se! Ova biljka se s pravom često naziva čudesna biljka, eliksir mladosti ili biljka života i bez sumnje spada u red najlekovitijih biljaka na planeti. Aloja se za lečenje raznih bolesti koristi još od antičkih vremena, a čuvene Kleopatra i Nefertiti su je smatrale izvorom mladosti i koristile je kao tajni sastojak u svojim tretmanima za ulepšavanje i zaštitu kože. Savremena farmaceutska i kozmetička indistrija ne bi mogle da se zamisle bez nje.

U svetu postoji preko 250 vrsta aloje od kojih su dve lekovite: ALOE BARBADENSIS, poznatija kao Aloe Vera, i ALOE ARBORESCENS MILLER. Razlika između ove dve vrste je ne samo u izgledu već i u jačini delovanja. Aloe vera je prepoznatljiva po kratkom stablu i mesnatim listovima zaštićenim trnjem dok Aloe arborescens ima visoko stablo iz kojeg se granaju mesnati listovi. Što se lekovitog dejstva tiče, Aloe arborescens ima lekovitija dejstva u odnosu na običnu tj. Aloe veru, ali se obe široko primenjuju za lečenje mnogih bolesti, infekcija, povreda i slično. Aloje se mogu nabaviti u rasadnicima i na plantažama ali ih možete lako uzgajati i u svom domu, u saksiji ili loncu koji se mora držati na osunčanoj strani prozora. Međutim, vodite računa o tome da starijim biljkama više odgovara svetlost u odnosu na mlađe. S obzirom da se aloja sastoji od čak 95% vode, ne trpi preveliku vlagu, pa je dovoljno da je polivate jednom nedeljno, a u letnjem periodu najviše dva puta.

Lekovitost aloe potiče iz njene sadržine koja je bogata vodom, sokom i masom aktivnih sastojaka kao što su vitamini A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C i E, folna kiselina, magnezijum, cink, mangan, kalijum, gvožđe, aminokiseline, enzimi i mnogi drugi. Aloe vera se najčešće koristi kao glavni sastojak kozmetičkih preparata zbog svog pozitivnog dejstva na kožu. Ova vrsta aloe ima snažno hidratacijsko i umirujuće dejstvo, obnavlja ćelije kože, smanjuje bore, poboljšava strukturu i elastičnost kože i izuzetno je pogodna za tretiranje suve, dehidrirane i zrelije kože. Sok aloa vere pomaže kod zatvora, dijareje, reguliše kiselost želuca, čisti krv, reguliše nivo šećera u krvi, reguliše krvni pritisak, ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju, ublažava simptome astme i alergija, pomaže kod očnih oboljenja, smanjuje upale i opekotine, ubode insekata, alergijski osip, ekceme, ubrzava proces zarastanja rana, sprečava rast bakterija i gljivica, štiti od UV zračenja, jača imunitet. S druge strane,

Aloe arborescens se danas smatra čudesnim lekom protiv raka (materice, glasnih žica, dojki, prostate, mozga, debelog creva, mokraćne bešike, kostiju), čak i u terminalnim fazama. Osim preventivno, ova aloja povećava zaštitnu funkciju već obolelog organizma jer sadrži biogene simulatore u svom vodenom ekstraktu. Doprinosi jačanju imuniteta, sadrži snažne antioksidanse, vitamine i minerale koji su potrebni za pravilno funkcionisanje metabolizma. Najpoznatiji recept za lečenje raka pomoću ove aloe osmislio je franjevački monah i učitelj, otac Romano Zago (84) iz Brazila. Njegova formula dokazala je svoju uspešnost u lečenju različitih vrsta raka kod velikog broja ljudi što potvrđuju mnogobrojne studije rađene poslednjih godina. Svoja iskustva u primeni aloe za lečenje ovaj monah objavio je u svojoj knjizi Rak može da se izleči.

J.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.