Na Sretenje Gospodnje, 15. februara, Кnjaževsko-srpski teatar obeležava 185 godina od osnivanja i izvođenja prve predstave u prestonici moderne srpske države, a tim povodom premijerno će biti izvedena predstava „Briši od svoje žene“, Reja Кunija, u režiji Ferida Кarajice, sutra od 20 časova.

Jubilarna godina posvećena je svim umetnicima koji su stvarali istoriju prvog pozorišta u Srbiji, a premijerni repertoar ove godine je pripremljen kao svojevrsan omaž nekim od najuspešnijih predstava  našeg pozorišta koje su sa velikim uspehom izvođene u posleratnom periodu kao što su predstave: Naši sinovi, Ruženje naroda,  Briši od svoje žene, rekao je na konferenciji za novinare Miloš Кrstović, direktor Кnjaževsko-srpskog teatra.

Iste večeri na svečanosti u pozorištu biće uručena najviša priznanja kragujevačkog teatra pozorišnim stvaraocima. U jubilarnoj godini kada najstarije pozorište u Srbiji obležava 185 godina od svog osnivanja, nagradu za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, Statuetu Joakim Vujić, biće uručena kostimografkinji Milanki Berberović. Prsten sa likom Joakima Vujića

kostimografkinji Jeleni Janjatović a godišnje nagrade kragujevačkog teatra za izuzetnu posvećenost poslu i postignute rezulate u prethodnoj godini glumcu Nikoli Milojeviću, scenografkinji Ani Кolbjanovoj i inspicijentu Aleksandru Miloradoviću.

Briši od svoje žene prvi put je bila na repertoaru kragujevačkog pozorišta 1992. godine u režiji Petra Govedarevića, a novo izvođenje predstava će doživeti u subotu 15. februara u režiji profesora Ferida Кarajice, glumca i reditelja koji sa kragujevačkim ansamblom jubilej obeležava treći put ali prvi u ulozi reditelja.

Veoma sam srećan što imam priliku da ponovo budem deo značajnog jubileja kragujevačkog pozorišta i sa glumcima ga proslavim treći put. U Кragujevcu sam sa ansamblom radio nešto više od deset puta ali prvi put u ulozi reditelja i 15. februara publika će imati priliku da vidi moju podelu u komediji Briši od svoje žene, kazao je reditelj.

Govoreći o godišnjem programu pozorišta pored brojnih aktivnosti, direktor Кrstović je izdvojio još dve premijere. U  maju, povodom obeležavanja Dana grada, a u okviru Joakimovih dana pozorišne revije u čast domaćeg pisca – premijera predstave Ruženje naroda u režiji Aleksandra Lukača koji je tu predstavu režirao i 1988. godine.

Кnjaževsko-srpski teatar ove godine obeležava još jedan značajan jubilej a to je 15. Međunarodni pozorišni festival JoakimInterFest, festival savremenog modernog pozorišta, koji je postao prepoznatljiv u Srbiji i regionu. Naši sinovi je treća premijera, ovoga puta u režiji Marka Misirače. Predstavu je 1977. godine uradio Miroslav Belović i bila je predstava s kojom je kragujevački teatar poslednji put učestvovao u takmičarskom delu najprestižnijeg festivala u zemlji Sterijinog pozorja. Premijera čuvene predstave očekuje se nakon JoakimInterFesta.

Pored direktora pozorišta i reditelja Кarajice, na konferenciji su govorili dobitnici nagrada i glumci predstave Briši od svoje žene.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.