Leto u gradu: 7 stvari koje treba da uradite

Ovog leta ostajete u gradu? 🙂 Nikakav problem! Uz malo kreativnosti, dobre organizacije i istraživanja, možete uživati u letu i bez putovanja do dalekih destinacija, visokih troškova i godišnjeg odmora (zaista to mislimo)! 🙂

#1 Ukoliko niste do sada – učlanite se u biblioteku

Čitajte novi roman kad god osetite da vam je “dosadno”, a obaveze vas pritiskaju i levo, i desno, i danas i sutra.  Uz godišnju članarinu (300 rsd za nezaposlene i studente, 500 rsd za zaposlene) imate mogućnost da pozajmljujete raznovrsnu građu iz biblioteke i uživate u nekim od najboljih ostvarenja domaće i svetske književnosti. Obavezno pročitajte i naše preporuke na linku.

#2 Provodite vreme na gradskim bazenima

Voleli ih ili ne – gradski bazeni će vas sigurno postaviti u summer mode! 🙂 Vreme provedeno na bazenima iskoristite i za jedan od najboljih vidova rekreacije – plivanje. Ukoliko vam smeta gužva, na bazene idite radnim danima u prepodnevnim časovima.

#3 Kratka (ali slatka) putovanja 🙂

Iskoristite prijatna letnja popodneva da upoznate okolinu Kragujevca. Naš predlog na To Visit listi je etno selo Lužnice. Uživajte u domaćoj hrani, prelepom ambijentu, prirodi, pored bazena… Mislima smo već tamo! 🙂

Foto: Etno selo Lužnice
#4 Kada smo kod upoznavanja… upoznajte i Kragujevac!

Da li znate da je Akvarijum u Kragujevcu prvi javni akvarijum u Srbiji? U njegovoj kolekciji se nalazi preko 600 biljnih i životinjskih vrsta iz vodenih ekosistema sa svih prostora Zemlje.

Prva državna apoteka u Srbiji otvorena je u Kragujevcu 1836. godine, Prva kragujevačka gimnazija poseduje spomen učionicu na žrtve streljanja 21. oktobra 1941. godine, Livnica je najstarija fabrika na Balkanu… Ovo leto provedite istražujući zanimljivosti o Kragujevcu i upoznavajući njegove ulice, istoriju, kulturu.

#5 Počnite da se ponašate eco friendly

Ekološka odgovornost obaveza je svakog od nas. Prestanite da koristite plastične kese i u prodavnicu i na pijacu nosite platneni ceger. Sledeći put kad izbacujete smeće, obratite pažnju gde ćete baciti tu plastičnu flašu od kisele vode, pogledajte etiketu na pantalonama koje vam se dopadaju, isključite svetlo u sobi ukoliko vam nije potrebno (a nije)… Okupite mališane iz komšiluka (a i vaše prijatelje, zašto da ne? :)) i uklonite ostatke smeća iz vašeg naselja.

#6 Steknite bar jednu dobru naviku

Jabuka na dan, dva litra vode dnevno, 40 minuta fizičke aktivnosti dnevno – potrudite se da ovog leta formirate jednu dobru naviku koja će vremenom dovesti do poboljšanja kvaliteta života. Zapamtite da je dovoljno sedam ponavljanja da vam nešto “pređe u naviku”! 🙂

#7 Offline dan

(Ne)razumemo zašto postoji “opsesija” Instagram pričama. Ako nije na storiju, kao da se nije ni desilo. Dugujete sebi odmor od online sveta! Ostavite kompjuter, tablet, moblini telefon na off-u bar jedan dan u nedelji (ok – u mesecu, ukoliko nije moguće češće). Offline detox će vam pre svega vratiti energiju, očistiti misli od “toksina” i poboljšati vid. Lepe letnje trenutke radije podelite uživo sa dragim ljudima nego na Instagram pričama sa potpunim strancima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.