Međunarodna strip konferencija „Kragujevac, čista desetka”

Međunarodna strip konferencija „Kragujevac, čista desetka”, u organizaciji Udruženja ljubitelja devete umetnosti Svet stripa održava se u petak i subotu 11. i 12. decembra u Narodnoj biblioteci Vuk Karadžić i striparnici Svet stripa.

Pod pokroviteljstvom Skupštine grada ova tradicionalna manifestacija će još jednom Kragujevac učiniti centrom stripovskih dešavanja u Srbiji i regionu. Zbog višemesečne situacije u zemlji i svetu izazvane virusom kovid-19 autori neće biti u mogućnosti da crtaju za posetioce, neće biti posete vrtićima i crtanje sa najmlađim učesnicima festivala. Organizatori su se potrudili da brojnim aktivnostima nadomeste ovaj deo programa.

Berza stripa, koja je uvek privlačila brojne posetioce, biće organizovana ovog puta samo u striparnici Svet stripa, u petak 11. decembra  i cele sledeće nedelje od 10 do 17 sati. Posetioce striparnice i kupce preko interneta očekuje akcija koja će trajati do kraja godine, a to je popust od 10% na sve stripove koji se nalaze u striparnici (osim izdanja koja su remitenda).

Uz neizbežno razmatranje strip kulture na tribinama ovogodišnji program će ponuditi I tkz. onlajn razgovore za autorima i izdavačima stripova koji su bili gosti konferencije prethodnih godina. Iznuđeno rešenje koje će bar malo nadomestiti njihovu odsutnost za crtačkim stolovima i štandovima za stripove u Kragujevcu. Sa inostranim autorima razgovor će voditi Sandra Knežević, a sa domaćim autorima i izdavačima Vladimir Paunović.

Važan deo Međunarodne strip konferencije su od početka bile izložbe i ovoga puta ljubitelji stripa moći će da uživaju u radovima jednog od najpoznatijih domaćih autora Branislava Kerca, akademskog slikara Milivoja Kostića, koji nam se predstavlja izložbom „Slike za milijum dolara” i radovima naših polaznika iz Škole devete umetnosti Svet stripa. Akcenat te izložbe je na radovima dve talentovane mlade umetnice Minu Nikolić i Jelenu Pavlović koje već sada svojim radovima skrenule pažnju ljubitelja stripa. Tu su još i mlađi polaznici Mlađan Gajić i tri sestre Aleksić Lana,  Mina i Dora.

U okviru ovogodišnje manifestacije biće po jubilarni deseti put raspisan konkurs za strip Kragujevački Pobednik u dve kategorije:

– konkurs za strip KRAGUJEVAČKI POBEDNIK – do 16 tabli, tema slobodna. Nagrada za najbolji rad je plaketa Branko Plavšić.

– konkurs za strip KRAGUJEVAČKI POBEDNIK kategorija MUNJA za uzrast do 15 godina – tema slobodna. Nagrada za najbolji rad je plaketa Munja u čast jednog od najboljih poznavalaca stripa na ovima prostorima, Zdravka Zupana.

Svet stripa i ove godine organizuje tradicionalni Dan Besplatnih Stripova (Free Comic Book Day).

Članovi Udruženja ljubitelja dvete umetnosti Svet stripa su prikupili blizu 200 žanrovski različitih strip izdanja, podeljenih u 15 paketa, kao i određeni broj plakata sa likovima popularnih junaka. Osnovna ideja je da se najmlađi čitaoci obraduju poklonom koji će dodatno podstaći i razviti njihovo interesovanje za strip. Uslov za dobijanje paketa besplatnih stripova i postera je da zainteresovani budu mlađi od 18 godina, a po svoj poklon moraju doći lično (sami ili u pratnji roditelja) u striparnicu Svet stripa u petak, 11. decembra u periodu od 10 do 17 sati.

Raspored programa koji se održavaju u Gradskoj biblioteci Vuk Karadžić:Petak 11. decembar 2020.16.00 – 17.00Tribine:- „Stripovska produkcija u 2020. godini”Govore: Zoran Stefanović i Nebojša Vesović- „3D strip – bez straha”Govore: Katarina Stojanović Kostić, dipl. psiholog i Milivoj Kostić, akademski slikar, prvi 3D strit art umetnik u Srbiji.Subota 12. decembar 2020.11.00 – 13.00 Tribina:- „Šta nas čeka u stripovskoj 2021. godini”   Govore: Zoran Stefanović i Nebojša Vesović- Razgovori preko interneta sa domaćim i inostranim autorima stripa. Moderator: Vladimir Paunović. Prevodilac: Sandra Knežević.

Sve događaje možete pratiti na društvenim mrežama, preko fejsbuk i instagram stranice Sveta stripa.

Kao i na sajtu organizatora: www.svetstripa.org.rs i www.comicon.rs.

Naglašavamo da će se sve aktivnosti u okviru Međunarodne strip konferencije odžavati uz poštovanje propisanih mera u borbi za sprečavanje i suzbijanje virusa Covid-19.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.