Melodija istorije, srpske tradicije i ljubavi: “Nikoljdan” Milene Lazarević Popović i Danijele Veselinović

Istaknute umetnice i čuvarke tradicionalne muzike Srbije od zaborava, Milena Lazarević Popović inače vokalna solistkinja Radio-televizije Srbije i Danijela Veselinović prva dama srpske trube, na radost slušalaca objavile su spot za novu pesmu “Nikoljdan”.


Kroz pesmu se prožima nit istorije, srpske tradicije i ljubavi. Od davnina poznato je da su momci išli u vojsku i u rat, a da su devojke, žene, majke, sestre… ostajale same čekajući ih da se vrate. Posebno su bili teški trenuci praznovanja kad se podrazumeva da porodica bude na okupu.

Ova pesma je posvećena jednoj od najvećih srpskih slava – Nikoljdan, a Danijela i Milena su svojom lepotom i talentom kroz muziku pokazale kako one to vide i osećaju. Krsna slava je karakteristična za srpski narod, jer ona predstavlja znak njihovog prepoznavanja. Pored ogromnog duhovnog značaja za srpski narod, slava poseduje i svoju nenadoknadivu pragmatičnu vrednost. Zahvaljujući kontinuiranom prenošenju sa predaka na potomke, ona nepogrešivo identifikuje srodničke odnose i veze.

Slava nosi posebno značenje u životu svakog Srbina. Ona predstavlja fundament naše kulture ali i duhovnosti. Tekst pesme „Nikoljdan“ Iako sadrži emotivnu poruku, nastojale smo da prezentujemo na što autentičniji i vedriji način, te se iskreno nadam da će ista pronaći svoj put do srca slušalaca. Uživala sam na snimanju u svakom momentu, a da sve bude oplemenjeno i u segmentima arhaično, potrudila se koleginica Danijela Veselinović, virtuoz na instrumentu koja je sve vreme na snimanju spota zračila pozitivnom energijom”, kaže Milena.


S obzirom na to da ja slavim Svetog Nikolu, imala sam veliku želju da ova pesma ugleda svetlost dana. Iako je ovo naš prvi zajednički projekat, funkcionisale smo kao jedna. Bilo mi je zadovoljstvo raditi na ovoj kompoziciji sa izuzetno vrednom i talentovanom osobom kao što je Milena Lazarević Popović”, prenosi nam Danijela.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.