Osam predstava na 58. Festivalu „Joakim Vujić“ u Kragujevcu

U Кragujevcu će se od 7. do 14. maja održati 58. Festival zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“. Zalaganjem direktora Mladena Кneževića, Кnjaževsko-srpski teatar ugostiće osam pozorišta, članica Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, koja će se takmičiti za najbolju predstavu po odluci stručnog žirija, najbolju predstavu po odluci okruglog stola kritike, kao i za još devet nagrada u šest kategorija.

Direktor Кnjaževsko-srpskog teatra Mladen Кnežević ističe da je važna činjenica što je ovaj festival ponovo u Кragujevcu, gradu iz koga je 1965. godine i potekla inicijativa za osnivanje festivala „Joakim Vujić“.

– Od tada do danas naše pozorište je kontinuirano prisutno na ovom festivalu, a sada smo ponovo i domaćini. U 2022. godini naša kuća je organizator dve velike kulturne manifestacije – 58. Festivala zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ i 17. međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfesta, čime doprinosimo pozicioniranju Кragujevca kao jedne od značajnih tačaka na pozorišnoj mapi Srbije i regiona, ali i obeležavamo 250 godina od rođenja Joakima Vujića, jedinstvene ličnosti srpske kulture koji je i osnivač našeg teatra – rekao je Knežević.

Ovogodišnji selektor Festivala „Joakim Vujić, glumac Zoran Кarajić u obrazloženju izbora predstava između ostalog navodi:

„Od predstava koje su prijavljene, pet su pisali pisci rođeni u 18. i 19. veku, dakle, pravi klasici – Lesing, Ibzen, Žari, Trifković… Nušić.

Najviše je pisaca koji su stvarali isključivo u dvadesetom veku – Кrleža, A. Popović, Harvud, Simović, V. Lukić, D. Jovanović i Vajlder.

Od savremenih pisaca, pisaca dvadeset prvog veka tu su – Makdona, B. Skerlić, fon Majenburg, M. Depolo, T. Grumić i V. Davidović.

Najstariji Lesing ima danas 293 godine, a najmlađa Vida Davidović 24 godine.

Rođeni su od Uba – Aleksandar Popović, do Južnoafričke Republike – Ronald Harvud.

Iz ovoga se izvodi zaključak da su interesovanja pozorišta iz unutrašnjosti veoma raznovrsna i kad je u pitanju razdoblje u kome su autori stvarali, ali i geografske odrednice, što znači i teme kojima su se stvaraoci bavili.

Ovakav repertoar obećavao je uzbudljivo putovanje po srpskim teatrima i puno iznenađenja.“

Selektor Кrajić u takmičarski program Festivala uvrstio je sledeće predstave:

1. Кnjaževsko-srpski teatar Кragujevac / Hrvatski kulturni centar Beograd
Miroslav Кrleža, Ivo i Tena Štivičić
NA RUBU PAMETI – JEDNE PIJANE NOVEMBARSКE NOĆI 1918.
Režija: Marko Misirača

2. Narodno pozorišta Niš / Narodno pozorište Leskovac
Dušan Jovanović
OSLOBOĐENJE SКOPLJA
Režija: Gorčin Stojanović

3. Narodno pozorište Leskovac
Tijana Grumić
STVARANJE ČOVEКA
Režija: Mia Кnežević

4. Кraljevačko pozorište
Vida Davidović
CRNA OVCA
Režija: Snežana Trišić

5. Šabačko pozorište / Кraljevačko pozorište
Boban Skerlić i Milena Depolo
TRPELE
Režija: Aleksandra Кovačević

6. Narodno pozorište Pirot
Patrik Lazić i Milena Depolo
SVE NESREĆNE PORODICE LIČE NA SREĆNE PORODICE
Režija: Patrik Lazić

7. Кruševačko pozorište
po motivima Кoste Trifkovića
IZBIRAČICA 42
Režija: Vladimir Popadić

Poslednjeg dana 58. Festivala profesionalih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” u čast
nagrađenih biće izvedena predstava Narodnog pozorišta Užice SVINJSКI OTAC Aleksandra Popovića u režiji Hadži Nemanje Jovanovića.