Otvoren novi ogranak biblioteke u Kragujevcu

Ogranka kragujevačke Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” otvoren je u Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra”, u kragujevačkom naselju Vašarište. Partneri u realizaciji ovog projekta kažu da su sportski duh i međusobno razumevanje pomogli da se istraje do kraja i osnivanjem ogranka sačuva sećanje na prerano preminulog Aleksandra Markovića Saleta, sportistu sa invaliditetom koji je radio u kragujevačkoj biblioteci.

– Već deset godina širimo ideju otvaranja ogranaka biblioteke u Kragujevcu. Naselje Vašarište do sada nije imalo ekspozituru, ali sticajem okolnosti i velikom željom i voljom ljudi iz SPD Radnički, konačno smo došli i do realizacije ove ideje u ovom velelepnom objektu. Posebno mi je drago da je naš pokojni kolega Aleksandar Marković bio korisnik ovog zdanja i mogu reći da je ovaj ogranak otvoren njemu u čast. Uz veliko razumevanje domaćina, opremili smo ovaj prostor, ali ja ovo vidim samo kao prvu fazu, a želja nam je da preraste u veliki, čitalački kutak.Trenutno je na raspolaganju više od hiljadu naslova, a mi ćemo se potruditi da što donacijama naših sugrađana, što autora popunimo kompletnu površinu, rekao je direktro Biblioteke Mirko Demić.

Demić je naglasio specifičnost biblioteke da poseduje veliki broj zvučnih izdanja knjiga i da se u narednom periodu očekuje značajna popuna pomenutim izdanjima.

Biblioteka je dobila ime „Saletov kutak” u spomen na pokojnog Aleksandra Markovića.

Otvaranjem i opremanjem „Saletovog kutka” u Iskri, ovaj deo grada pokriven je bibliotečkom mrežom i bazom koja broji preko 300.000 naslova, a biće prebačene i sve zvučne knjige kragujevačke biblioteke. Predstavnik Delta fondacije za ovu priliku uručio je književna dela u audio formatu, a očekuje se još takvih donacija.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.