Premijera predstave „Generali ili srodstvo po oružju“

U ponedeljak, 15. februara, na Sretenje, Кnjaževsko-srpski teatar obeležiće 186 godina od osnivanja. Te večeri premijerno će biti izvedena predstava „Generali ili srodstvo po oružju“, po tekstu Borislava Pekića, a u režiji Marka Misirače.


U predstavi igraju: Nikola Milojević, Čedomir Štajn, Marija Rakočević, Nenad Vulević, Bogdan Milojević i Avram Cvetković.


U Generalima (praizvedba 1972. u Ateljeu 212 u režiji Ljubomira Draškića) se susreću penzionisani general kraljevske jugoslovenske vojske i intendantski pukovnik Vermahta u jesen 1944. u podrumu jedne kuće u Beogradu. Njih dvojica su se čitavog života pripremali za vođenje rata, da bi u momentu kad je on doista i izbio bili odstranjeni s bojnog polja. Кroz istoriju susreta ta dva infantilna ali opasna stvorenja koji, sa zastavicama u rukama i nagnuti nad generalštabnim sekcijama „realizuju“ svoju bolesnu strast za stvaranjem istorije, dok oko njih besni stvarni rat, Pekić nam pokazuje da u korenu našeg nesporazuma sa svetom obično leži neka nezdrava opsesija, neka megalomanska ideja koja je u punom raskoraku sa stvarnim životom. U ovoj komediji strašno je srazmerno smešnom: strašno je to što jedna tako smešna, infantilna situacija ima za posledicu ono što je čovečanstvo doživelo u Drugom svetskom ratu. Tragično koje se iskazuje kao komično, crnohumorni podtekst ovog komada i u podjednakoj meri izuzetno poznavanje jednog mentaliteta – svrstavaju Generale među najvrednija dela srpske komediografske literature.
Prva repriza je zakazana za četvrtak, 18. februara, a druga za subotu, 20. februara.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.