Poveži se filmom – 6. Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma

Šesto izdanje Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma (ŠIFF) održaće se u Kragujevcu od 9. do 12. decembra 2021.

Glavni takmičarski program obuhvatiće 13 dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije, Nemačke, Danske, Francuske, Tajvana, Austrije, Makedonije, Hrvatske i Turske, dok će se u revijalnom programu predstaviti filmovi nagrađeni AFIFS nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa”.

Na 6. izdanju ŠIFF-a će biti dodeljene nagrade za montažu u kategoriji Nacionalna nagrada za najbolji montirani film, kao i Nagrada za životno delo koja će ove godine biti uručena Mihailu Iliću (jedan od začetnika srpske škole montaže i autor knjige „Serbian Cutting”). Nagrade se dodeljuju u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, a po odluci struke, Udruženja montažera Srbije. Po prvi put na ŠIFF-u će biti organizovan master class montaže.

Izložba filmskih plakata „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970” biće postavljena od 9. do 12. decembra u Big Fashion centru. U istom prostoru biće organizovana i radionica za najmlađe „Nacrtaj svoj film” gde će se najmlađa publika upoznati sa filmskom terminologijom i osobenostima filmskog plakata. 

Festival je takmičarskog karaktera, a najbolji film odabraće kragujevačka publika, glasanjem nakon projekcija filmova. Uz podršku Filmskog centra Srbije i ove godine obezbeđena je novčana nagrada za pobednika 6. ŠIFF-a u visini od 60.000 dinara.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Knjaževsko-srpskog teatra po ceni od 300 dinara za pojedinačne projekcije, 600 dinara dnevna ulaznica, 1.000 dinara komplet za sve projekcije.

Za srednjoškolce je ulaz besplatan na projekcije od 16 i 18 sati (uz đačku knjižicu). Ulaz na prateći program je besplatan.

Šiff je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status 1 od 7 festivala od nacionalnog značaja. Odlukom lokalne samouprave projekat ŠIFF našao se na listi manifestacija  od značaja za kulturu  grada Kragujevca.

 Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“.

Šesti ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Francuski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Gete institut, Ambasada Kraljevine Danske, KZM Kragujevac, Big Fashion, MIND Group.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.