Premijera predstave „Revizor” u Teatru

Predstava N. V. Gogolja „Revizor”, u režiji Jane Maričić, premijerno će biti izvedena u Knjaževsko-srpskom teatru, u četvrtak, 27. maja, u 19 sati.

U predstavi igraju: Miloš Krstović, Jasmina Dimitrijević, Marija Rakočević, Saša Pilipović, Dušan Stanikić, Ivan Vidosavljević, Nenad Vulević, Sanja Matejić, Mina Stojković, Nikola Milojević, Čedomir Štajn, Mladen Knežević, Katarina Janković, Bogdan Milojević i Avram Cvetković.

Scenografiju potpisuju Jana Maričić i Ana Kolbianova, kostim Jelena Janjatović, muziku Dragoslav Tanasković, dizajn svetla Radomir Stamenković, vlasuljarske radove Dubravka Bušatlija i Jovica Ristić.

– U vremenu karantina, distance, surovih i iznenadnih smrti, jedina izolacija koja podupire čovekovo bledo osećanje smisla, jeste ona u kojoj se kreira, pa još i u zajedništvu. Tri i po meseca je trajao proces rada na ovoj predstavi, sa povremenim prekidima i neprestanom strepnjom. No, „biti blizu”, svakodnevno, sa petnaest glumaca i skoro još toliko saradnika, uteha je kakvu samo teatar može da pruži. Iz probe u probu (jer naši dani i vreme uopšte se mere probama) stvarnost je postajala sve manja, kao daleki svet koji izmiče pred stvaranjem novog. Taj „novi svet” je svet Sovjetskog Saveza s početka osamdesetih godina dvadesetog veka, u kojem autoritarnost i birokratija idu ruku pod ruku tako čvrsto, čvršće od svake cigle onog zida koji će pasti koju godinu kasnije. Zato i danas birokratski aparat počiva na strahu, a ispoljava se kroz korupciju, baš kako je svojstveno ljudima oduvek, pa i u vreme Carske Rusije. Smešno je koliko i gorko, to što je čovek uvek isti.

A možda je baš to dokaz da je večan, da će sve drugo proći, pa tako i ova pošast napolju. Hvala svima kojima je pozorište više od „zatvorenog prostora” i koji se, sedeći u publici u sali ne plaše ničega sem, eventualno, istine, napisala je rediteljka Jana Maričić

Reprizna izvođenja predstave „Revizor“ su 29. maja, 1. i 10 juna 2021. godine.