Psiholog Andreja Bošković o depresiji večeras u SKC-u

U Kontakt galeriji SKC-a večeras od 19 sati biće održano predavanje o depresiji na kome će govoriti diplomirani psiholog Andreja Bošković.

Depresivni poremećaj je jedan od tri najčešćih uzorka oboljevanja u svetu, pored ishemijske bolesti srca i cerebrovaskularnih bolesti.


Savremeni brzi tempo života, izlaže čoveka 21. veka, velikim naporima stalnog prilagođavanja svakodnvenim stresnim situacijama, čovek se oseća usamljenim i nesigurnim za svoju egzistenciju, što izaziva i anksioznost i depresiju.

Depresiju karakteriše patološko depresivno raspoloženje, gubitak interesovanja i zadovoljstva, smanjena energija, osećaj krivice, bespomoćnost, nisko samopoštovanje, poremećaj sna (nesanica ili preterano spavanje) i apetita (uglavnom smanjen, a može i povećan), loša koncentracija, crne misli.

Depresija se razlikuje od uobičajenih fluktuacija raspoloženja i kratkotrajnih emocionalnih reakcija na stres. Takođe se razlikuje i od tuge koja se javlja kao normalna reakcija na različite događaje i pomaže u prevazilaženju onoga što se dogodilo. Ono što karakteriše depresiju, a što je ključna razlika u odnosu na normalnu tugu su: intenzitet i trajanje, odnosno depresija je konstantna i surova, utiče na kognitivno i emocionalno doživljavanje i tumačenje.

O uzrocima, simptomima, vrstama, tretmanima i još ponečemu govoriće Andreja Bošković, diplomirani psiholog, master nivo iz psihologije, koji je stekao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 2012. do 2016. godine, je dijagnostički i psihoterapijski radio kao psiholog u Kliničkom centru u Kragujevcu, na Klinici za psihijatriju. Trenutno je stručni saradnik i predavač u Istraživačkoj stanici Petnica, što je ujedno i najviše zvanje u ovoj naučnoj instituciji. Od seminara i obuka prošao je trening Svetske zdravstvene organizacije (Training of Trainers: Elements of Psyhosocial Treatment: United Nations Office on Drugs and Crime, 2013) kao i autorski seminar iz Forenzičke psihologije. Od septembra 2016. godine Andreja Bošković je kao nestranačka ličnost bio angažovan za savetnika ministra, neuropsihijatra prof. dr Slavice Đukić Dejanović, u Vladi Republike Srbije u Beogradu.