Tri zabavna načina da predškolci usvoje dobre navike u očuvanju životne sredine

Postati ekološki osvešćen i odgovoran je proces, koji kroz male promene u svakodnevnim aktivnostima pravi veliku razliku u očuvanju biodiverziteta, zdravlja planete Zemlje i – ljudske populacije.

Ako imamo na umu da ne nasleđujemo Zemlju od svojih predaka, već je pozajmljujemo od svoje dece, jasno je da svako od nas ima važnu ulogu u zaštiti prirode i njenih resursa i da je naposletku ona jedini kapital bez kojeg nijedan drugi nije važan. Deo te uloge ogleda se i u edukaciji dece o značaju očuvanja životne sredine.


Deca najbolje uče kroz primer iz najbližeg okruženja i zabavu, te vam u susret Međunarodnom danu planete Zemlje donosimo predloge kako da na zanimljiv način pomognete mališanima predškolskog uzrasta da usvoje dobre ekološke navike.

BIG FASHION Kragujevac centar biće sjajno mesto za početak ove eko avanture!

Ljubav prema prirodi, baš kao i dobro vaspitanje, dolazi iz kuće

Podeli užinu sa drugarima iz grupe. Posluži Plazmom drugaricu u parku. Pusti danas brata da odabere crtani koji gledamo u bioskopu. Pomiriši cvet, ali ga ostavi i drugima da ga pomirišu, ne moraš da ga ubereš.

Sigurni smo da decu učite i vaspitavate tako da dele sa drugima – užinu, slatkiše, igračke, knjige… a ovaj roditeljski aksiom lako možete primeniti i na usvajanje navika u očuvanju i zaštiti životne sredine. Deca se ugledaju na nas odrasle i kopiraju naše ponašanje, te u ovom slučaju treba da pođemo od sebe i menjamo neke lične (loše) navike. Uz to, deca istinski mogu zavoleti prirodu i poželeti da joj pomognu da ostane baš takva kakvu su je i zavoleli kroz istraživanje i upoznavanje iste.


Putovanja, izleti u prirodi i formalno obrazovanje su dobar način da mališani upoznaju svet oko sebe, ali važno je i ono neformalno – što dolazi iz kuće. Odaberite knjigu “Čuvamo prirodu” grupe autora koja će uz šarene ilustracije i zabavne zadatke, deci približiti značaj reciklaže, problem globalnog zagrevanja, osnove ekologije i druge važne teme iz ove oblasti na interesantan način. Potražite u knjižari Vulkan u BIG FASHION Kragujevac centru. Vreme je da bajke za laku noć, bar jednom nedeljno, ustupe mesto važnim temama i učenju o istim kod dece predškolskog uzrasta.

Konkretne akcije, a ne samo teorija

Prva važna lekcija koju svako nauči tokom obrazovanja je da je znanje kompletno onda kada je teorija upotpunjena praksom i obrnuto. Sve što deca nauče tokom edukativnih radionica u predškolskoj ustanovi, čitajući sa vama i istražujući prirodu samostalno, treba primeniti – naravno, imajući u vidu praktičnost i mogućnost realizacije shodno uzrastu.

Čišćenje lokalnog parka od ostataka smeća (nećemo da se nerviramo, nego ćemo da delamo i uz to damo dobar primer detetu da je svaki posao vredan divljenja i poštovanja) je sjajan vid rekreacije na svežem vazduhu uz korisno utrošeno vreme. Ne zaboravite higijenske rukavice za male čuvare prirode, zdravu užinu i prikladnu garderobu koja štiti od vetra i prolećne kiše ako padne. Perletti kabanice su udobne, kvalitetno izrađene i “otporne” na dečiju radoznalost, a uz to pružaju odličnu zaštitu od kiše. Potražite ih u BEBAKIDS maloprodajnom objektu u BIG FASHION Kragujevac centru.


Osim toga, u dogovoru sa komšijama, možete organizovati i sadnju cveća sa decom ili povesti malu ekipu do BIG FASHION Kragujevac centra u kojem su postavljene kante za selektivno odlaganje otpada i tako im na pokazati da ono o čemu slušaju od vas i vaspitača ima praktičnu primenu.

Kada dođe vreme za pranje zuba (koje, podsećamo, treba da traje dva minuta) objasnite mališanima zašto je dobra praksa da voda ne teče iz slavine u tom periodu. Kada krenete u prodavnicu zamolite dete da vam pripremi platneni ceger, kako biste izbegli nepotrebno korišćenje plastičnih kesa. Ideja je puno i baš sve možete lako primeniti svakog dana!

Posetite Dečiji EKO maskenbal

Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj (CEOOR) organizuje Dečiji EKO maskenbal u BIG FASHION Kragujevac centru u petak, 21. aprila od 18 sati. Cilj manifestacije je da se kroz zajednički rad dece, vaspitača, učitelja i roditelja svi angažuju na izradi kostima od materijala koji se može reciklirati i tako, kroz igru i kreativan rad, skrene pažnja na problem reciklaže, kao i na druge ekološke probleme u lokalnoj zajednici, ali i globalno. Više informacija potražite OVDE.