Ravnotežom mikrobioma i adekvatnom negom očuvajte zdravlje osetljive kože

Kada je narušena ravnoteža mikroorganizama prisutnih na koži javljaju se brojna oboljenja kao što su atopijski dermatitis, ekcemi i akni. Za pomoć osetljivoj koži, smanjenje svraba i održavanje ravnoteže mikrobioma važna je odgovarajuća nega poput proizvoda iz Lipikar linije brenda La Roche-Posay

Sa čime se sve „bori“ zaštitnik naše kože – mikrobiom, i koja je njegova uloga, otkriva nam specijalista dermatovenerologije docent dr Dušan Škiljević.

„Mikrobiom je važan deo kožne barijere koji ne dozvoljava patogenim mikroorganizmima da se nasele i razmnože na koži. Nadalje, delovi mikrobioma međusobno komuniciraju u održavanju ove odbrane, ali komuniciraju i sa imunskim sistemom kože, čineći ga čvršćim i sposobnijim da prepozna različite agense koji ga napadaju“, ističe dr Škiljević.

Doktor Škiljević dodaje da do oboljenja kao što su ekcemi, atopijski dermatitis, seboreični  dermatitis, psorijaza i brojni drugi, između ostalog, došlo zbog neravnoteže mikrobioma i dodaje da je jedan od mogućih faktora neadekvatna nega. Zbog toga je važan pronalazak proizvoda koji će biti odgovarajući za već nadraženu kožu koju karakteriše osećaj „zapaljenja“, a ona neretko prerasta u hronične stadijume. Takođe, važno je izaći iz začaranog kruga svraba jer se zaštitni sloj kože dodatno šteti češanjem i time se  omogućuje da još više alergena i nadražajućih materija prodre u kožu. Lipikar Baume AP+M deluje trostruko protiv navedenih problema sa kožom: trenutno umiruje i deluje protiv svraba, pomaže u vraćanju ravnoteže mikrobioma, a nadalje sprečava povratak pogoršanja stanja kože. Ova dejstva postiže zahvaljujući prebiotičkim svojstvima koji omogućuju rast preko 500 bakterija koje imaju pozitivan efekat na kožu.  Među njima je aqua posae filiformis, sastojak nastao kultivacijom bakterije Vitreoscilla Filiformis, a sama formula proizvoda dodatno je obogaćena mikroresyl, koji udruženo rade da koža nadoknadi lipide. Preporučeno je da se Lipikar Baume AP+M koristi dva puta dnevno, ujutro i uveče, može se nanositi i na lice i telo. Formulisan je za bolji život osetljive kože kod cele porodice, od beba do starijih. Njegova efikasnost potvrđena je kliničkim ispitivanjem brenda u kom je 82 odsto pacijenata tvrdilo da nakon jednog meseca upotrebe Lipikar Baume AP+M nemaju vraćanje simptoma oboljenja.* Nešto kraća, dvonedeljna klinička ispitivanja na 51 osobi (odrasli i deca) su pokazala da  je svrab umanjen za čak 41 odsto. Smanjenjem svraba poboljšan je i kvalitet života, te je tako 42 odsto pacijenata izjavilo da je gubitak sna smanjen za 42 odsto**.

Mikrobiom – autentičan potpis naše kože

Već smo istakli da mikrobiom koji čini 100 milijardi mikroorganizama, nastoji da održi povezanost i ravnotežu između svi njih i to kod svake osobe posebno. Zamislite samo činjenicu da na svetu ima više od 7 milijardi ljudi, isto toliko je mikrobioma. Kako je to moguće i zašto se razlikuju objašnjava dr Škiljević: „Raznovrsnost mikrobioma zavisi od pola, uzrasta, od zone kože u kojoj se uzima uzorak, od spoljašnje sredine, klime, geografskih faktora, imunog sistema domaćina, njegove genetike i životnog stila, odnosno posla koji obavlja, higijenskih navika itd“.

Neravnoteža mikrobioma može nastati usled neadekvatne nege kože, ali i kao posledica nezgode, usled čega mikrobiom može da utiče na proces stvaranja ožiljka. Da bismo to predupredili i pomogli zaštitiniku kože – mikrobiomu, da odgira ključnu ulogu u štićenju kožne barijere treba birati negu koja  će održati ravnotežu mikroorganizama, trenutno je umiriti i sprečiti povratak pogoršanja kože.

Dodatne informacije o mikrobiomu i proizvodima brenda možete pronaći na La Roche-Posay sajtu.

O BRENDU LA ROCHE-POSAY

La Roche-Posay preporučuje 90 000 dermatologa širom sveta***, a njegova misija je da pruži bolji život osobama sa osetljivom kožom. Brend La Roche-Posay osnovao je farmaceut 1975. godine, a sada je prisutan u više od 60 zemalja. Nudi jedinstvenu liniju proizvoda za dnevnu negu svih tipova kože i promoviše dobre prakse nege kože koje su prilagođene svim kožnim problemima. Brend je, zbog njenih antioksidativnih i umirujućih svojstava, razvio formule sa ekskluzivnom vodom bogatom selenom, koja se upotrebljava i u La Roche-Posay termalnom centru. Proizvodi se razvijaju pomoću pažljivo odabranih sastojaka koji se mešaju u optimalnim koncentracijama. Uz to, proizvodi brenda La Roche-Posay podvrgnuti su strogim kliničkim testiranjima, kako bi se utvrdilo koliko su efikasni i sigurni za upotrebu, čak i na osetljivoj koži.

* Klinička studija na 50 ispitanika. Rezultati kliničke studije za upotrebu u rutini nege zajedno sa LIPIKAR Syndet AP+ proizvodom za pranje tela.

** Kliničko ispitivanje na 51 osobi (odrasli i deca) tokom 2 nedelje upotrebe Lipikar Syndet AP+ i Lipikar Balm AP+M proizvoda

*** Anketa o dermokozmetičkom tržištu koju su među dermatolozima u 62 zemlje sproveli IQVIA i drugi partneri (Ipsos, TNS) u razdoblju od septembra 2017. do avgusta 2018.