Preporuka za čitanje: “Nevreme” Krste Popovskog

Sažeto ispripovedana priča o Danilovom traganju za istinom i pokušajima da ljubav sa Ljiljanom zadrži i sačuva u srećnom trenutku osnovne su odlike romana Nevreme. Danilo je meteorolog. Njegove prognoze vremena su tačne. On ima sposobnost da se preseli iz jednog u drugi vremenski period svog života, ali to preseljenje nije uvek po njegovoj volji. 

U toku rata koji se vodi protivgradnim raketama kako bi se gradonosni oblaci sručili na neprijateljske useve Danilo radi u vrhovnoj vojnoj komandi. Kolege oficiri mu zavide, zbijaju neslane šale s njim, omalovažavaju ga i nazivaju prorokom kao da je on neka baba vračara, ali i ti oficiri trpe poniženja od strane nadređenog. Doći će do zavere protiv komadanta i tu će čudak Danilo odigrati glavnu ulogu. 

Po okončanju rata Danilo je TV zvezda. 

U romanu Nevreme nije određeno mesto zbivanja, nema opisa likova, dijalozi su duhoviti, radnje se brzo odvijaju i lako prelaze iz jednog u drugi vremenski period. Danilovo traganje za istinom dovodi u pitanje naučna dostignuća i božiju pravdu. Osam minus četiri je osam. Sve je relativno.

Pored vrhunske sadržajne vrednosti roman Nevreme karakteriše i vrstan umetnički dizajn. 

Roman Nevreme objavila je Književna radionica Rašić, 2020.

Krsta Popovski rođen je u Skoplju 1968. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Objavio je knjige poezije Dvoglasja, Paganalije, Iskušenja i Savez; romane Tata, Ej, Sudbine, Trudovi, Ina i Nevreme; i knjigu pripovedaka Nedel(j)a. Bio je urednik časopisa Zvono i Književne reči i urednik u redakcijama Službenog glasnika, Bigza i Kleta. Za roman Ej je 2010. dobio Nagradu Poziv na putovanje, za roman Ina Nagradu Stevan Sremac 2018. Živi u Beogradu. Oženjen je i ima sina Dimitrija.

S.Ž.