Romani koje će svako dete čitati sa uživanjem i pažnjom

Obaveznu školsku lektiru deca često izbegavaju da čitaju zato što je obavezna, a deca ne vole „obavezno”. Čitanje prvenstveno treba da bude veliko zadovoljstvo. Analiza dela se uglavnom zasniva na mišljenu nastavnika, pa se od mladih čitaoca uglavnom očekuje da o pročitanom govore prema sugestiji nastavnika što naravno nije cilj čitanja. Kad tome dodamo i da će to njihovo čitanje biti ocenjeno jasno nam je da obavezna lektira trpi veliku nepravdu.  

Čitanje romana treba da bude kao zaljubljivanje. Svaka ljubav je različita, pa tako i jedan roman izaziva različite emocije kod čitaoca. Što se duže o njemu razmišllja to postaje sve omiljeniji. Što više ljubavi, to više želje za čitanjem novog dela.  

Na osnovu iskustva preporučujemo sledeće romane.

„Mali princ” Antoana de Sent Egziperija je bezvremeno i sveobuhvatno delo mudrih pitanja i mudrih odgovora u kojima će svaki čitaoc saznati mnogo o životu, ljudima i drugim pojavama. Roman je napisan jednostavnim jezikom, nije potrebno tumačenje, brzo se čita i često vraća na prethodnu stranu. Rečenice iz ove knjige se prepisuju u svesku ili u telefon, a ponekad i na dlan. Slobodno možemo reći da je „Mali princ“ lektira za odrasle, ali dovoljno intuitivna i zabavna da će u njoj uživati svako dete! Pored drugih izdavačkih kuća ovaj roman je objavila i IK Laguna. Roman možete kupiti po ceni od 249 dinara.

„Neobični đaci“ Svetlane Živanović je delo prepuno dečije galame i nestašluka. Borba učenika i nastavnika navodi čitaoca da s nestrpljenjem prelazi na sledeću stranu u želji da sazna „šta je bilo posle“. Akcija za akcijom ovaj roman čine poslasticom za avanturiste. Pored toga što ima dosta napetih situacija i preokreta ovo delo sadrži i emotivnu notu. Roman nameće brojna pitanja. Šta proističe iz dosade? Da li je prihvatljivo da se učenici dosađuju u toku časa? Koliko nastavnici mogu da utiču na disciplinu? Ovaj roman preporučujemo mladima koji još nisu zavoleli čitanje. Roman je objavila IK Klett. Možete ga nabaviti u knjižarama Delfi po ceni od 578 dinara.

„Žurka u školi” Dragutina Bega je roman koji navodi čitaoca da bolje razume postupke svojih profesora, roditelja i drugara. Kroz humor i realnost ispričan je kao svojevrsni dnevnik jednog direktora. Da li se NE izgovara zato što ste autoritet ili zato što to NE ima viši cilj. Ova knjiga će pomoći čitaocu da postane zreliji, kritičniji prema sebi i izazvaće više poštovanja prema drugima. Roman je objvila IK Bookland. Možete ga nabaviti preko sajta IK Bookland po ceni od 800 din.

Napominjemo da cene romana zavise od prodajnog mesta i odstupanja su moguća. Naravno, uvek mođete pozajmiti knjigu od prijatelja ili je iznajmiti u biblioteci. 🙂

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.