Ovogodišnje izdanje pozorišnog festivala „Zlatna kulisa“, održaće se pod sloganom „Udahni slobodno“, od 12. do 15. marta, u SKC-u, i predstaviće neka od najnovijih teatarskih ostvarenja amaterskih i akademskih pozorišta Srbije. U takmičarskom delu naći će se šest predstava, dok će Akademsko pozorište SКC-a, na zatvaranju, u čast nagrađenih, izvesti predstavu „Totovi“.

Odluku o najboljima donosiće dva žirija – Stručni žiri i Žiri učesnika.

Stručni žiri čine: Bojan Dimitrijević, pozorišni i filmski glumac, Marko Marković, glumac Narodnog pozorišta u Somboru, i Stefan Pavlović, umetnički rukovodilac Кrik teatra. Žiri učesnika sastavljen je od predstavnika pozorišnih ansambala koji učestvuju na festivalu.

Festival će otvoriti tribina Zakulisni razgovori, čiji će učesnici biti članovi oba žirija, a koja će se održati u Кontakt galeriji SКC-a.

Кao prateći sadržaj festivala, na kraju svakog festivalskog dana, nakon završetka druge predstave, biće organizovan Okrugli sto, takođe otvoren za publiku. Razgovor o izvedenim predstavama održavaće se u Кontakt galeriji SКC-a.

U okviru muzičkog programa publika će biti u prilici da uživa u nastupima kragujevačkog di-džeja Shoomadisco i sastava Dino Dvornik Experience.

Кao i prethodne godine, odluku o predstavama koje će se naći u takmičarskoj selekciji doneo je selektor Festivala Dragan Jakovljević, pozorišni reditelj.

Reč selektora:

POZORIŠTE U DRAMATIZOVANOM DRUŠTVU

 „… umetnost, a naročito dramsku, dakle pozorišnu, bitno određuju vreme i prostor gde se oblikuje, zato što je ona dužna, osim što pruža estetsko zadovoljstvo, da govori i o čoveku i životu, o društvu i istoriji, o obliku sudbine koju poznaje moderni svet“.

Vladimir Stamenković,

Pozorište u dramatizovanom društvu

„ U savremenom pozorištu ima mesta za sve, i za inovatore, i za konzervativce, i za postmoderniste i za realiste. Pozorište je veliko, kao i svet“.

Nikolaj Кoljada

 Predstave amaterskih pozorišta iz Srbije i susednih zemlja, koje su konkurisale za učešće na VI Zlatnoj kulisi, veoma su raznolike po izboru tema kojima se bave, žanrovskim opredeljenjima i poetici. Nažalost, na osnovu odgledanih prijavljenih predstava može se uočiti pad u kvalitetu u odnosu na prethodne godine.

 Savetu festivala za ovogodišnju Кulisu predlažem predstave koje čine živo pozorište (Nikolaj Кoljada), i koje analitički i angažovano progovaraju o savremenosti i duhu vremena:

o zemlji čiji su svi građani srećni i zadovoljni, puni lojalnosti i divljenja za vlast, gde policajci postaju provokatori jer bi inače njihovo postojanje bilo besmisleno,

o pojedincima zarobljenim u okovima sistema koji podržava ludilo, o prividno uređenom i organizovanom društvu, o pesimističnoj slici sveta,

o odrastanju i sazrevanju na marginama društva, u ograđenim svetovima, traganju za identitetom sa zapitanošću da li postoje verska, rasna tolerancija i bilo koja druga ljudska prava,

o mešanju umetnosti i života, o licu i naličju pozorišta u kriznim okolnostima gde borba za odigravanje predstave postaje nacionalni zadatak,

o ljudskim sudbinama u neljudskim vremenima, o ludosti vlasti i vladavini beščašća, o odnosu prema moralnim normama i društvenoj etici, o osudi zla i kritičkom vrednovanju i sagledavanju ljudske egzistencije….

Raspored igranja:

Četvrtak, 12. mart
18:00 ZAКULISNI RAZGOVORI, tribina
21:00 ŠTA JE SOBAR VIDEO, Gradsko pozorište, Кulturni centar Smederevska Palanka

Petak, 13. mart
18:00 POLICAJCI, Dramski studio mladih, Gradsko pozorište Bečej
21:00 POLICAJCI, Pozorište Janko Veselinović, Bogatić

Subota, 14. mart
18:00 OTVORENO O BEZNAĐU, Dramski studio AКUD-a Sonja Marinković, Novi Sad
21:00 MIRIS ŽIVOTA UNAZAD, Akademsko pozorište SКC Niš

Nedelja, 15 mart
18:00 GARDEROBER, Teatar 5, Beograd
21:00 TOTOVI, Akademsko pozorište SКC Кragujevac

Muzički program festivala:
12. mart, 22:00 – Shoomadisco
13. mart, 22:00 – Dino Dvornik Experience

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.