Solarne klupice na tri lokacije u Kragujevcu

Na tri lokacije u Kragujevcu postavljene su solarne klupe. Klupe su postavljene kod „Perona“ u Pešačkoj zoni, na platou ispred Druge kragujevačke gimnazije i kod stadiona „Čika Dača“. Ove  imaju solarne panele, pametnu rasvetu ali i punjače za mobilne telefone i laptop uređaje.

Solarne klupe su postavljene prošle nedelje, a kako je najavio Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine u planu je, čim to vremenski uslovi dozvole, biće postavljena i četvrta klupe i to kod Doma zdravlja u naselju Aerodrom.

Uz finansijsku podršku grada Kragujevca prototip solarne klupice su pod mentorstvom profesora i starijih kolega uradili studenti Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Na osnovu dobijenog modela studenti su solarne klupe koje imaju po dva sedeća elementa, solarni panel, regulator punjenja, bateriju u kojoj se skladišti energija i četiri USB izlaza, izradili u CAD softveru i pripremili tehničku dokumentaciju.

Prototipi klupica su izrađeni od čelika, a kako bi se zaštitile od korozije i različitih vremenskih uslova i plastificirane. Za osvetljenje tokom noći sadrže četiri svetleća prostora, a s obzirom na to da je solarni panel u ravni sa sedećim prostorom sedenje na njemu nije dozvoljeno.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.