Specijalna projekcija filma “Pucnji u Marseju”

Specijalna projekcija filma reditelja Gordana Matića ,,Pucnji u Marseju“ održaće se u Cineplexx Kragujevac Plaza bioskopu u nedelju 10. oktobra od 20 sati. Nakon projekcije gostima bioskopa pokloniće se autorska i glumačka ekipa filma.

Film „Pucnji u Marseju” je sudska drama koja baca novo svetlo na tragičan i jedan od najznačajnijih događaja u srpskoj i jugoslovensko istoriji koji se odigrao 9. oktobra 1934. godine – ubistvo kralja Aleksandra u Marseju, na prijateljskom francuskom tlu.Tema filma je ono što se desilo nakon atentata – hapšenje i suđenje trojici terorista, pripadnicima ustaškog pokreta, saučesnicima Vlade Georgijeva Černozemskog, pripadnika bugarske VMRO i glavnog atentatora na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua.

Scenario je zasnovan je na transkriptima sa suđenja u Eks an Provansu, koje je započeto 1935. godine, zatim izveštajima sudskog izveštača Stanislava Vinavera i arhivskim materijalima o ovom događaju. Kombinacija različitih izvora, potreba da se materijali dramaturški uklope u slagalicu igranog filma, donela je neuobičajenu filmsku strukturu, ali i nesvakidašnje stilsko opredeljenje.

„Pucnji u Marseju” pored igrane rekonstrukcije onoga što se zaista odigralo na suđenju i odabrane arhivske građe, donosi, kao dramaturški važan element, pseudo-dokumantarne delove u kojima akteri događaja iz 1934. godine, govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu tog vremena, kontekst i saznanja do kojih su naknadno došli. Snimanju filma prethodilo je skoro 5 godina istraživačkog rada po arhivama Francuske, Austrije, Rusije i Srbije.

Ulaznice za specijalnu projekciju filma u prodaji su na blagajni Cineplexx Kragujevac Plaza bioskopa i putem aplikacije CineplexxRS.