Šta nas očekuje tokom Majskih svečanosti u Kragujevcu?

Majske svečanosti kojima će biti obeležen Đurđevdan – Dan grada počeće 3. maja i trajaće tokom čitavog meseca.

Zavidan nivo kvaliteta programskih sadržaja koje ćemo ponuditi Kragujevčanima, odlika je usvojenog programa od strane Organizacionog odbora za obeležavanje praznika i jubileja grada Kragujevca, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i član Organizacionog odbora. Konceptualno smo uspeli da uobličimo identitetski obeležavanje Majskih svečanosti odnosno Dan grada i za nijansu unapredimo nivo kvaliteta u odnosu na prošlu godinu.


Tradicionalni Festival uličnih svirača u organizaciji Doma omladine održaće se na različitim lokacijama užeg centra grada. Kada je reč o pozorišnoj umetnosti, Bjeletić je istakao  festival ‘’Joakimovi dani’’ , reviju pozorišnih predstava u čast domaćeg pisca u Knjaževsko –srpskom teatru, zatim od 15. do 20. maja,  Međunarodni lutkarski festival ‘’Zlatna iskra’’ . U program su uvršteni mnogobrojni prateći sadržaji namenjeni široj zajednici. U organizaciji ustanova kulture održaće se tradicionalna ‘’Noć muzeja’’, na Trgu kod krsta, Šumadija sajam, Ustanova kulture ,,Koraci“ i Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić“ organizuje Sajam knjiga uz učešće referentnih pisaca kao što su Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Vidosav Stevanović, Bratislav Milanović, naveo je Bjeletić. 

Posebno bih istakao inovativne projekte  koji smo osmislili kroz Muzički centar – koncert Stefana Milenkovića i Gradskog kamernog orkestra Šlezinger u holu Druge kragujevačke gimnazije i koncert Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista i Gradskog kamernog hora Liceum u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Na đurđevdanskim  koncertima ‘’Đurđevdan je…’’ povodom Dana grada koja će se održati  od 5. do 7. maja na Trgu slobode nastupiće interesantni izvođači  uz pratnju Simfonijskog orkestra Grada Kragujevca.

Među mnogobrojnim manifestacijama Narodni muzej Šumadije u saradnji sa Ruskim domom, Muzejom pozorišne umetnosti Srbije i Ruskim naučnim institutom u Beogradu u Umetničkoj galeriji 5. maja priređuju izložbu ,,Stanislavski: u potrazi za Plavom pticom“ Pozorišnog muzeja ,,Aleksej Bahrušin“ u Moskvi i Federalne agencije ,,Rossotrudničestvo“. Udruženje srpsko-češkog prijateljstva ,,Česi Šumadije“ 8. maja u Narodnoj biblioteci promovisaće monografiju ,,General František Zah, životna priča češko-srpskog panslaviste“.

U okviru Majskih svečanosti, 22. maja, Grad Kragujevac će potpisati Sporazum o saradnji sa Maticom srpskom, najstarijom kulturnom književnom i naučnom institucijom u našoj zemlji, kojim će ozvaničiti buduću kontinuiranu saradnju, kazao je Bjeletić, član Gradskog veća. Krajem  maja, realizovaće se programski sadržaji povodom Godine jubileja – 200 godina od rođenja Mihaila Obrenovića u saradnji Narodne biblioteke Vuk Karadžić, Instituta za umetnost i književnost iz Beograda i Narodnog muzeja Šumadije – Naučni skup ‘’Obrenovići u književnosti“, u Konaku kneza Mihaila u organizaciji Narodnog muzeja Šumadije i Fondacije ,,Kraljevska kuća Obrenović“ biće otvorena izložba ,,Heraldika dinastije Obrenović“.

Majske svečanosti počinju Đurđevdanskim pesničkim susretima u organizaciji Centra za negovanje tradicionalne kulture ‘’Abrašević’’. Pored Đurđevdanskog folklornog maratona 5. maja u organizaciji Centra održaće se i Koncert Ansambla narodnih pesama i igara.

Kragujevac će, u saradnji sa Univerzitetom i SANU, tokom Majskih svečanosti biti domaćin dvodnevne Druge srpske međunarodne konferencija o primenjenoj veštačkoj inteligenciji.

Centralne svečanosti  počeće sednicom Skupštine grada u zdanju Stare skupštine, zatim tradicionlani karneval kroz Kragujevac, a ove godine prvi put biće dodeljena priznanja učenicima za radove na konkursu Đurđevdanski venac. U cilju očuvanja i negovanja tradicionalnih vrednosti, promocije i  očuvanja braka i porodice, grad Kragujevac prvi put ove godine organizuje kolektivno „Đurđevdansko venčanje“. Nakon koncerta ‘’Đurđevdan je…’’ sa zgrade Gradske uprave biće tradicionalno priređen vatromet. 

Pozorište za decu i mlade upriličiće novu premijeru ‘’Grad svetlosti’’, a Majske svečanosti biće zatvorene 31. maja premijerom predstave  „ Vidimo se na ćošku“ Dramskog studija na sceni Doma omladine.

Foto: kragujevac.rs