Šumadijski Blues&Jazz festival u petak i subotu

Šumadijski Blues&Jazz festival održaće se 15. i 16. jula u Bašti Doma omladine, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

U petak od 21 sat nastupiće beogradski Di Luna Blues Band, dok je za 22.30 zakazan početak nastupa Džošue Blua iz Londona.

Drugo veče festivala otvoriće kragujevački sastav Go ali soko, od 21 sat, a za kraj, od 22.30 časova ostavljen je Bojan Cvetković kvartet iz Beograda.

PETAK 15. JUL

21:00 Di Luna Blues Band / Beograd /

DI LUNA BLUES BAND (Beograd) osnovali su 1989. godine Sale Ranđelović Ranđa i Dragan Marković Mare,

rodonačelnik bluza na ovim prostorima. DI LUNA BLUES BAND osnovan je sa prevashodnim ciljem da, kroz žive nastupe, podeli radost muziciranja i ljubav prema bluzu. Veliki broj nastupa i uvek dobra atmosfera na istim dovoljno govori zašto bend postoji već više od trideset godina. Sastav je učestvovao na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim festivalima, deleći često nastupe sa najvećim svetskim zvezdama bluza. Pod vođstvom Dragana Markovića Mareta, trenutnu postavu čine vrhunski bluz muzičari: Blagoje Nedeljković – bubnjevi, Nikola Marković – bas, Slobodan Negić – gitara, Goran Stojković – gitara i vokal, Dragan Marković Mare – gitara, a ovom prilikom će im se pridružiti energična i harizmatična Nataša Guberinić, jedan od najboljih ženskih vokala na beogradskoj sceni i Dragan Ćalina, jedan od naših najeminentnijih džez pijanista.

22:30 JOSHUA BLUE / London /

JOSHUA BLUE je poznati britanski blues muzičar. Izuzetan gitarista i vokal.Godinama nastupa po festivalima i klubovima širom sveta.Na nastupu 15.jula u kragujevačkom Domu omladine prateći bend će mu biti naši eminentni muzičari:Petar Veinović – gitara,Saša Ranković – bubanj Dejan Ilić Cvika – bas

SUBOTA 16. JUL

21:00 GO ALI SOKO / Kragujevac /

Go ali soko je kragujevački instrumentalni sastav koji, u tradiciji džez-roka sedamdesetih, kombinuje elemente džeza, post-roka, avangarde i elektronske muzike. Fokus je na rifovima koji imaju višw mogućnosti metričke percepcije što postaje osnova za sturuktuiranje kompozicija. Potraga za optimalnim spojem jednostavnosti i raznolikosti vodi zvuk od gustog i svedenog do rasplinjavanja u ambijentalne teksture i natrag. Na prvom albumu pod nazivom “1” našlo se deset autorskih stvari sa repetativnim bas linijama, jakim ritmovima, džez saksom i hipnotičkim rifovima na gitari.

22:30 Bojan Cvetković Kvartet / Beograd /

Nikola Banovic rodjen u Pancevu 25.01.1995, zavrsio srednju muzicku skolu za jazz bubnjeve Stankovic u klasi Dusana Ivanisevica, trenutno je apsolvent na Fmu za jazz bubnjeve u klasi Andjelka Stupara. Aktivan na Beogradskoj jazz sceni, nastupao je sa umetnicima kao sto su Maks Kocetov, Dragan Calina, Luka Ignjatovic, Milan Nikolic i jos puno muzicara sa beogradske jazz scene. Avgusta 2021 godine je snimio album Bojan Cvetkovic kvartetom( David Gegic, Luka Ignjatovic).

Luka Ignjatović je rođen 2 maja 1986 godine. Nakon završene srednje muzičke škole Luka Ignjatović se uspešno upisuje na studije džez saksofona na Amsterdamskom Konzervatorijumu gde, nakon šest godina studiranja, stiče diplomu Master of music. U toku studija svira u mnogim malim i velikim ansambima. Sa nekim od tih ansambala, kao što je European Saxophone Ensemble, nastupa i snima u gotovo svim gradovima Evrope. Po povratku u Srbiju, sa svojim prijateljima, osniva Qzama Quartet u kojem svira saksofon, komponuje i aranžira originalnu muziku. Qzama Quartet ubrzo nakon svog nastanka dobija status najoriginalnijeg džez sastava u Srbiji i 2016 godine izdaje svoj prvi album koji dobija sjajne kritike u Srbiji i regionu. LukaIgnjatović 2012 godine postaje docent za užu umetničku oblast džez saksofon na novootvorenom odseku za Džez i popularnu muziku na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu. Trenutno, Luka Ignjatović svira saksofon, komponuje i aranžira originalnu muziku za sastav Schime trio sa kojim je izdao njihov prvi album u septembru 2016 godine. Nastup Schime Trio + One na Beogradskom džez festivalu 2016 godine privlači pažnju kritičara najuglednijih džez časopisa na svetu “Downbeat Magazine” i “All About Jazz” koji su uvrstili ovaj sastav među jedne od najboljih na Festivalu. Sa sastavom Schime, Luka Ignjatović snima i izdaje njihov drugi album „Visualisation” 2018 godine i nastupa na svim džez festivalima u Srbiji kao i na prestižnim festivalima u inostranstvu kao što su Moers Festival (Nemačka) i Jazz in Marsiac (Francuska)

David Gegić Rođen u Beogradu, završio nižu i srednju muzičku školu ‘Isidor Bajić’ u Novom Sadu.Diplomirao džez kontrabas na odseku za Džez i popularnu muziku Fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu.Stalni član sastava Ming, Bojan Cvetković quartet, Gorica & Grooveheadz. Kao sajdmen svirao i sarađivao sa brojnim muzičarima, nastupao na festivalima kao što su Beogradski jazz festival, Novosadski jazz festival, Pančevački jazz festival, Jazz in the park Cluj, Jazz i blues Festival u Kragujevcu, North City Festival u Kosovskoj Mitrovici, Nishvillu, Jazztronic Festivalu, City Bay, Festival Oslobadjanje.Imao je priliku nekoliko puta da svira na festivalu Be Here and There, koji organizuju srpski studenti i alumniji američkog koledža Berklee, na kojima je nastupao sa Ilijom Mihajlović, Ognjenom Gotovčevićem. Sa sastavom Ikigai Collective nastupao na Metropolis Jazz Festivalu. Bio je deo ekipe mjuzikla “Pećina” Ivana Ilića, kao i interatktivne predstave “In his Mind’. Od marta 2021. Izvođač u emisiji ‘Glas, Dirka, Bas’ na Nova S televiziji, koja ima bitan doprinos u promovisanju jazz muzike.

Bojan Cveković rođen je 08.04.1997 godine u Vranju. Sa sedam godina upisao je osnovnu muzičku školu u Vranju, na odseku za klavir. Po završetku osnovne muzičke škole, upisao je srednju muzičku školu u Leskovcu, na odseku za džez klavir, kao i odsek solo-pevanja. 2016. godine upisao je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za Džez i popularnu muziku- džez klavir u klasi profesora Save Miletića, istaknutog srpskog džez pijaniste. Tokom svog školovanja učestvovao je na velikom broju masterklasova kod značajnih evropskih i svetskih umetnika kao što su: Renato Chico, Bradford Lealy (prof. saksofona iz Amerike), Claus Raible (prof. Fakulteta u Minhenu i učenik Barry Harris-a), Duško Gojković, Mikan Zlatković, Vladimir Kostadinović, Uwe Plath (prof. saksofona iz Dortmunda), Gregory Gaynair (prof. klavira iz Dortmunda), Vahagn Hayrapetian (istaknuti pijanista iz Jermenije, učenik Barry Harris-a), Jonathan Kreisberg (istaknuti džez pijanista iz Amerike). Bojan Džvetković je tokom svog dosadašnjeg školovanja imao prilike da nastupa sa mnogim značajnim imenima kao što su: Uwe Plath, Ondrey Strovacek (čuveni češki saksofonista), Rostislav Fras, Dian Pratiwi (pevačica iz Balija), Adriano Trindade (brazilski gitarista), Nicolas Jaunich, Jean Louc Cammas, Irena Blagojević (poznata soul-džez pevačica), Maks Kočetov, Luka Ignjatović, Pedja Milutinovic, Đino Maljoković, Branko Marković, Ana Strugar, Ljuba Paunić, orkestar Mambo Stars, bend Functastic Coalition, Novak Mijović, Bata Božanić, Uroš Stamenković, Nikola Banović, Miloš Grbatinić, Miodrag Milovanov, David Gegić, Ivan Klačar… Aktivno nastupa u sastavima Drumbooty ( Pedja Milutinovic) Bojan Cvetković Kvartet i u emisiji na televiziji Nova S u emisiji Glas, Dirka, Bas kao izvođač. Avgusta 2021 godine je snimio svoj prvi autorski album Joy( Bojan Cvetkovic kvartet).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.