Sve prednosti studentskih razmena

Studiranje.
Malo novca, mnogo potreba. Malo slobodnog vremena, mnogo želje za putovanjem.
Zašto ne biste spojili lepo i korisno i prijavili se za neki od programa studentske razmene?

Prema anketi sajta Times Higer Education, u okviru Erasmus programa studentskih razmena, koji je čest izbor studenata iz Evrope, najpopularnije zemlje su Španija, Nemačka, Velika Britanija i Francuska. Pored njih, tu su i Italija, Poljska i Portugal, kao i zemlje Skandinavije. I to sa dobrim razlogom.

Želim da podelim svoje iskustvo sa vama o brojnim prednostima studentskih razmena.

#1 Prijateljstva
Svi ste se našli u nepoznatom okruženju i potpuno sami. Vremenom krećete da se oslanjate jedni na druge i shvatate da ste zapravo međusobno mnogo sličniji nego što ste isprva mislili. Oni će vam ulepšati boravak i učiniti rastanak teškim. Pritom, kasnije možete da posetite njihove domovine i imate gde da prenoćite u Engleskoj, Finskoj, Italiji, ili čak Australiji.

#2 Putovanja
Odlazak na razmenu je prva destinacija. Nakon toga se “navučete” na putovanja i ne drži vas mesto. Tokom svoje razmene posetila sam više od deset gradova u pet različitih država – više nego za ceo život do tada. Ovo je idealna prilika da upoznate nepoznate predele i istražite Evropu. Uz to, dostupne su pogodnosti i popusti za studente.


#3 Nezavisnost
Mnogo nas je naviklo da živi sa roditeljima tokom studija, te je ovo šansa da dokažete sebi da možete i sami da se izdržavate. Baratanje ograničenom svotom novca od stipendije, kuvanje, čišćenje, održavanje radnog prostora, biće vaše svakodnevne obaveze na koje ćete se brzo navići, a koje će ostati naučena sposobnost i veština i nakon razmene.

#4 Iskustvo
Studentske razmene su jedinstvena prilika da se oprobate na profesionalnom ili akademskom planu. Novi pristupi učenju i novi profesori i kolege će uobličiti način na koji posmatrate svoju oblast studiranja. Možda vam se čak i razbistri slika o tome šta tačno želite da radite posle studija. Pored toga, ova stavka u radnoj biografiji je jako privlačna potencijalnim proslodavcima. Dokazuje da ste nezavisni, sposobni da se starate o sebi i voljni da razikujete. Mnogo je hrabrosti potrebno ostaviti kućni prag i zaputiti se u beli svet.

#5 Samopouzdanje

Kao što je pomenuto, smelost je jedna od osobina koja će vas definitivno krasiti nakon povratka kući. Sledeće je to što ćete se osloboditi predsrasuda. U multikulturalnoj i internacionalnoj sredini, bićete svakodnevno izloženi različitostima i vremenom ćete naučiti da ih poštujete. Postaćete osoba otvorenog uma i širokih horizonata. Sve ovo doprinosi da se osećate sigurnije u sebe i da verujete sebi i svojim odlukama. Kao posledica, raste vam samopouzdanje i postajete pravi profesionalac.

Pregršt je polja i mogućnosti za usavršavanje u katalozima Erasmusa, da je šteta ne otići na bar jedan semestar u inostranstvo. Studentske razmene sa sobom nose bogata iskustva i uspomene koje će vas uvek pratiti.

Marija Strahinjić

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.