Savremeni tempo života nam dopušta malo vremena za relaksaciju i posvećivanje vremena samom sebi. Uvek smo investirani negde „van“ umesto ka „unutra“. Naš mentalni sistem nam stalno govori šta treba da uradimo, završimo, koje su nam obaveze, kakava nam je efikasnost, kakvi su nam rezultati… Ipak naš organizam ne može da prati tempo koju mu mozak zadaje pa se često dešava da dolazi do tzv. sagorevanja – osećamo se ne samo umorno i iscrpljeno na fizičkom planu već i psihički osećamo prazninu, napetost, strah i razdražljivost. Ono što je potrebno  je da damo sebi „time out“ od posla ili drugih odgovornosti koje imamo kako bismo se odmorili i obnovili sopstvenu energiju. Bez perioda predaha, svaki stres koji doživite baveći se svakodnevnim obavezama postaje dodatak na prethodni stres i samo se akumulira u organizmu.

Spavanje iako jeste odmor za organizam nije nešto što će ublažiti stres ukoliko odete u krevet napeti, možete spavati osam sati ali se i dalje buditi sa osećanjem tenzije, umora i stresa. Vreme za odmor koji uzimate kao „time out“ od obaveza treba biti nešto što se odigrava tokom dana a nije spavanje. Obezbedite sebi vreme za odmor jedan sat u toku dana, jedan dan u toku nedelje i jednu nedelju na svakih dvanaest do šesnaest radnih nedelja. Postoje tri načina kako možete organizovati svoje vreme za obnavljanje sopstvene energije-organizujte sebi 1. vreme za odmor, 2. vreme za rekreaciju i 3. vreme za druženje. Važno je da obezbedite sebi dovoljno vremena kako biste postigli sve tri stavke.

Vreme za odmor

Ovo vreme podrazumeva da sve svoje aktivnosti ostavite po strani, potpuno se „isključite“ i dozvolite sebi samo da „budete“ bez ikakvih opterećujućih misli. Ovo podrazumeva potpuno relaksaciju tela i opuštanje na krevetu, kratak san u toku dana, opuštanje u kadi, slušanje prijatne omiljene muzike, ili ako hoćete i boravak u nekom prirodnom okruženju ili gledanje u reku… Dopustite sebi da doslovno ne radite ništa i ne razmišljate ni o čemu.

Vreme za rekreaciju

Rekreacija će vam omogućiti da obnovite energiju i osetite polet.Ovo vreme uključuje obavljanje onih aktivnosti koje vam pričinjavaju zadovoljstvo u kojima možete da se zabavite i „igrate“. Pored sportskih aktivnosti koje višestruko mogu doprineti opravku i pražnjenju organizma od napetosti kao što su pešačanje, grupni sportovi, plivanje, vožnja bicikla ili pecanje, ovde se uključuju i aktivnosti kao što su gledanje filma, čitanje uzbudljive knjige, sređivanje bašte, kratko putovanje sve ono što možemo podvesti pod hobi, ono što nas raduje i istovremeno rasterećuje. Vreme za rekreaciju može biti u toku nedelje ali je veoma važno da je zastupljeno onda kada ste potpuno van posla. Ovo vreme možete provoditi sami ali i sa nekim pa tako odmah zadovoljavate i stavku provođenja vremena u druženju.

Vreme za druženje

Ovo vreme je obezbeđeno za vama drage prijatelje, kućne ljubimce, rođake ili osobu sa kojom ste u emotivnoj vezi. Kada ste sa njima zaboravite na vaše ciljeve i odgovornosti i prepustire se blagodetima interakcije s vama dragim ljudima. Ukoliko ste zasnovali sopstvenu porodicu, organizujte vreme tako da ga provedete nasamo sa svojim partnerom/-kom, nasamo sa svojom decom i zajedno sa svima njima.Ukoliko živite samo sa svojim partnerom potrebno je da vreme organizujete tako da budete podjednako i sa svojim partnerom i sa svojim prijateljima.

Ukoliko preterano radite i mislite o svom poslu, razmislite o tome koliko vam vremena ostaje za neku od tri gore navedenih stavki. Koliko se uključijete u aktivosti koje nisu deo vašeg posla i koliko vremena posvećujete sebi? Ako ne nađete ni jednu od gore navedenih komponenti u sopstvenom organizovanju vremena, bilo bi dobro da krenete da ih uvodite u sopstveni raspored kako ne bi došlo do psihofizičkog sagorevanja.

Mr Sanja Marjanović vaspsiholog.com

No Comments Yet

Comments are closed