TOP TRI pravila za uspešnu karijeru

U eri digitalnih tehnologija kada nam je sve dostupno na klik ili dva, nema opravdanja za karijerno tapkanje u mestu. Iako vam se možda ne čini tako – motivacija je uvek tu, samo je treba pokrenuti, istraživati i izgraditi karijeru o kakvoj ste oduvek maštale. Ne možete sebi dopustiti luksuz propuštene prilike i zato ustanite, razmišljajte izvan kutije i ne čekajte da neko drugi dovede uspeh u vaš život i karijeru.

#1 Svakog dana naučite nešto novo

Iako ste do sada mnogo puta čule ovo, sigurno vam nije jasno odakle (i zašto) početi. Vrlo je jednostavno – treba da učite na tradicionalne načine (čitanje stare skripte iz marketinga evociraće divna sećanja na studentske dane), putem računara, u razgovoru sa ljudima i  – u sopstvenim mislima.

Naravno da ne treba da pripremate polaganje ispita ili kolokvijuma, ali prelistavanje udžbenika može vam pomoći u jačanju kvaliteta vokabulara, izražavanju i kritičkom razmišljanju. Plus, nikada ne znate kada će vam način razmišljanja Pitera Drakera ili Henrija Forda biti od velike pomoći u realizaciji tekućih poslovnih aktivnosti.

Udemy.com je vaš novi omiljeni online kutak za učenje. Lekcije su koncipirane kao video sadržaji, interakcija sa predavačima zagarantovana je putem polja za komunikaciju, a uvek možete pregledati kurs ili digitalnu skriptu ponovo. Platforma pruža gotovo beskrajne mogućnosti kada je o učenju i napredovanju u karijeri reč, a mnogi od video kurseva su potpuno besplatni. Dovoljno je da znate engleski jezik, imate slobodno vreme i želju da naučite nešto novo.

Razgovarajte sa što više ljudi – od svakog, ali upamtite – svakog, možete da naučite nešto. Pitanje je samo vašeg stava i želje.

Zamislite poslovni konflikt, netipičnu situaciju ili problem – i rešite je “za sebe”. Ovo je sjajna mentalna vežba koja će osnažiti vašu sposobnost planiranja i proaktivnog reagovanja.

#2 Mislite o tome šta će drugi reći, ali uvek budite korak ispred njih

Ako vam neko kaže da ga ne zanima mišljenje drugih – nemojte mu verovati. U ljudskoj prirodi je potreba za pripadanjem zajednici, a komunikacija, razmena mišljenja i nalaženje kompromisa osnova su sistema u kojem živimo i radimo. Počinjete novi projekat i sumnjate da će se koleginici u plavom džemperu naročito dopasti da o tome priča – vama iza leđa, ne baš tako pozitivno? Brine vas taj negativan komentar na Facebook korporativnoj stranici? A šta li će tek šef reći za tu slovnu grešku u jučerašnjem pisanom izveštaju? Opustite se! Još jedan sjajan način da napredujete u karijeri, razvijete veštine proaktivnog reagovanja i unapredite sposobnost komunikacije i rešavanja konflikta jeste suočavanje sa negativnim reakcijama drugih. U situaciji za koju vam se čini da je van kontrole, probajte da na trenutak skrenete misli i ne razmišljate na tipičan način – izvinjavanje, pokoravanje ili bežanje od druge strane. Razmislite o odgovoru i posledicama, stanite u odbranu svoje ideje ili sebe  i koliko je to moguće – okrenite situaciju u svoju korist. Ova tema ima puno mogućnosti za pisanje i istraživanje, kako u korporativnom, tako i u kontekstu ličnog brendinga, a temelji se na principima kriznog menadžmenta. Opširnije o tome uskoro.

#3 Balansirajte između timskog i individualnog napretka

Nismo sve rođene kao timski igrači. Mnogim ženama zapravo uopšte ne prija rad u timu, ali za korporativni i lični uspeh u karijeri potrebno je da znate da radite u timu. Koordinacija zadataka između više ljudi, delegiranje dužnosti i odgovornosti, preuzimanje rizika, rad pod pritiskom, kratki rokovi, kašnjenja – toliko prostora za vaš lični napredak putem rada u timu. Rad u timu otkriće vam dosta o ličnima afinitetima i karijernim potencijalima – važno je samo da umete da čujete šta vam poručuje. Uvek se trudite da deo svog uspeha poklonite timu (recimo, kroz efikasniju realizaciju onih dosadnih zadataka), ali i da uzmete parče timskog kolača kada je o uspehu reč. Dopada vam se kako kolega razgovara sa klijentima? Učite od njega!

2 Comments
  1. Divan I motivacioni tekst,da ucicu engleski,cesto zatreba.Vezbacu vise,iako vezbam sa fiziotarapeutkinji(zbog nepokretnosti),bicu aktivnija,moram,Moran ojacati,hvala za tekst,mislicu o njemu,bice mi za preokret,pokret.

Leave a Reply

Your email address will not be published.