Opet nas je iznenadio sneg i to krajem februara. 🙂 Osim ako ne idete na skijanje, sankanje ili grudvanje sa decom, od aktivnosti u slobodno vreme odaberite pripremu liste knjiga koje ćete pročitati u narednom periodu. Proleće je lepše uz dobre književne naslove. 🙂

Od istorijskih svedočenja i impresivnih biografija, napetih trilera do književnih ostvarenja koja vas u isto vreme rasplaču i nasmeju – ovo je naša preporuka za čitanje.

#1 “Čovek po imenu Uve” Fredrik Bakman 

Smejte se i plačite istovrmeno – ovakve emocije će se smenjivati stranu za stranom romana koji je u poptunosti osvojio čitaoce širom sveta. A ko je zapravo Uve? Uve je možda baš vaš stari komšija. Ili prolaznik kojeg viđate svako jutro dok kupujete hleb i kućne potrebštine. Uve je “matoro džangrizalo”, Uve želi da je “sve pod konac”, Uve (ne) voli mačke i smatra da su programeri jako glupi ljudi, Uve ne razume moderne računare i veruje samo jednom brendu automobila, Uve udara klovnove i ima jako “dosadne” komšije i – Uve želi da umre.

#2 “Katarina Velika, portret jedne žene” Robert K. Mesi

Kakva žena, kakav svet, kakva biografija! (USA Today)

Od Sofije od Anhalt-Cerbsta do Katrine Velike koja na carski presto Rusije dolazi državnim udarom – zbacivši muža sa prestola. Upoznajte svet Katarine Velike, njene svakodnevne obaveze, brige i nadanja. Saznajte brojne zanimljivosti o istoriji Rusije, Katarininim ljubavima i kićanki za mač vojnika Preobraženskog puka koja je promenila istoriju (i Katarinin život). Nezaboravna slika poslednje žene koja je vladala Rusijom!

#3 “Dete 44” Tom Rob Smit

Čitajući ovaj roman bićete u konstantnom grču – i ovo je najpozitivniji komentar koji vam neko može dati na račun književnog ostvarenja Smita. Obavezno pogledajte istoimeni film u kojem ulogu Lava Demidova igra Tom Hardi (naravno, nakon čitanja romana).

U Staljinovom Sovjetskom Savezu zločin ne postoji. Ali ipak milioni žive u strahu. Najmanja sumnja u nelojalnost ili pogrešna reč u pogrešno vreme nevinu osobu može osuditi na smrt. Oficir Državne bezbednosti Lav Demidov, ratni heroj i idealista, veruje da pomaže u stvaranju savršenog društva. Nakon što prisustvuje propitivanju jednog nevinog čoveka, Lav počinje da se koleba, i pošto dobije naređenje da sprovede istragu o svojoj ženi Raisi, primoran je da odluči kome je zaista odan. A onda se dešava nemoguće. Ubica koji ne bira žrtve ostavlja svoj krvavi trag širom zemlje. Sve u šta je Lav ikada verovao ruši se. Iako su ga neprijatelji prokazali, a on i Raisa su proterani, Lav rizikuje sve kako bi pronašao kriminalca čije samo postojanje država ne priznaje. U bekstvu Lav otkriva da pravu opasnost ne predstavlja ubica koga pokušava da uhvati, već zemlja koju pokušava da zaštiti. (www.laguna.rs)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.