Često iz najbolje namere do nas stižu najgori saveti – o porodici, zdravlju, ljubavi, pa i o karijeri. Vremenom postanemo “sunđer” koji upija sve te savete, a kada dođe do saturacije kasno je za mentalni twist i vraćanje vere, samopouzdanja i energije.

Postoji jedna nepisana karijerna istina (sada zapisana, usvojite je!) – o svojoj karijeri odlučujete jedino vi! Danas, sutra, za pet ili 10 godina – na vama je! Ne dopustite mnogobrojnim karijernim guruima, informativnim tekstovima i prijateljskim rečima da oblikuju vaš CV, način realizacije poslovnih zadataka, a vremenom i uspeh u poslu.

Promena paradigme ključna je za business uspeh, pa tako zaboravite na savete koji vam neće doneti nikakvu korist u poslu.

#1 Radi što više, to je put do uspeha

Prekovremeni i noćni rad nisu recept za uspeh. Umesto da “forsirate” svoje kapacitete izvan maksimalnih, radije poradite na učenju i usvajanju principa time menadžmenta – upravljanja vremenom. Potpuno je očeivanjo da će se u nekom trenutku na to do listi naći poslovi za koje vam je potrebno više od osam sati rada. Kada na to dodamo i aktuelne, tekuće projekte i svakodnevne aktivnosti koje treba realizovati u kontekstu poslovanja, jasno je da treba da naučite da uočavate prioritetne zadatke i njima se posvetite.

Da li je nešto bitno i hitno da se uradi? Ako je bitno, a nije hitno – ostavite ga po strani (bar za sada). Ako je nešto i hitno i bitno – pristupite realizaciji bez odlaganja. Ukoliko je neki zadatak potreno uraditi hitno, a sam po sebi nije bitan – uključite ga u to do listu odmah nakon prioritetnih zadataka. Treba li da naglasimo šta da radite sa onim zadacima koji nisu ni hitni, ni bitni?

#2 Napravite plan za karijeru

Kreiranje vizije i postupna realizacija ciljeva sjajni su alati za uspeh na svim životnim poljima, pa tako i u karijeri. Da nas razumete u startu – ne tvrdimo da ne treba da planirate! Potrebno je samo da u svoje planove uključite i plan B, ali i C, kao i da vremenski okvir planiranja ograničite na dnevne, mesečne i godišnje planove.

Svaki dobar plan realizovan je na najbolji način uz modifikacije i prilagođavanja. Ne zaboravite da ne postoji ništa loše u tome ako plan da akvizirate 10 novih klijenata za svoj online biznis ove godine, “skratite” na četiri nova klijenta. Ovde je vredno pomenuti i da kvantitet nije merilo uspeha! Budite fokusirani na kvalitet sprovedenih aktivnosti.

Srpska nacionalna ekonomija je nepredvidiva. Zašto biste sebi priređivali mentalne blokade i pritisak, kreirajući desetogodišnje karijerne planove? Fokusirajte se na danas, sutra i sledeće godine u ovo vreme – odmereno, sa stavom i verom u sebe i svoja znanja!

#3 Budite strastveni u poslu 

Kada sledeći put čujete ili pročitate ovakav karijerni savet, setite se da je jedino mesto strasti – u spavaćoj sobi! Konceptualno “budite strastveni u poslu” nažalost često je pogrešno tumačeno, pa postoje brojni praktični primeri kada je baš taj vid karijerne strasti doveo do kraha poslovanja: prevelika, neopravdana ulaganja, prekinuta partnerstva, prijateljstva i kumstva, dugovi, zdravstvene tegobe.

Potpuno je prirodno (čak i poželjno) da volite svoj posao i želite da ga radite na najbolji mogući način. Ne posmatrajte to kao strast, shvatite svoje želje kao glad za novim znanjima. želju za napretkom, stabilnijom ekonomskom situacijom i slično.

Gladni za strašću u poslu, često su zapravo gladni balansa i stabilnosti u privatnom životu. I dolazimo do ključne reči – balans. Pronađite ga uvek i svuda. I u svemu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.