„U slavu kraljici” u kragujevačkom SKC-u

U utorak, 13. aprila, u Kontakt galeriji kragujevačkog SKC-a, zakazana je projekcija filma „U slavu kraljici”. Reč je o gruzijskom dokumentarnom filmu, a projekcija počinje u 19 sati.

Priča o Noni Gaprindašvili koja je pokorila svet šaha i njene tri koleginice/konkurentkinje Nani Aleksandriji, Maji Čiburdanidže i Nani Joseliani. Četiri Gruzijke vladale su svetskom šahovskom scenom godinama i smenjivale se na njenom tronu. U eri hladnog rata četiri sovjetske žene postaju ikone svetske emancipacije. U slavu kraljici otkriva njihove isprepletane biografije i prikazuje uvid u njihov sadašnji život kao i isečke iz života u samom vrhuncu njihovih karijera. Žene po kojima su cele generacije devojčica u nekadašnjem SSSR-u dobijale imena i danas su aktivne u svojim školama šaha, na seniorskim turnirima i takmičenjima.

Kako kaže Nona Gaprindašvili je od najranijeg detinjstva imala takmičarski duh trudeći se da pobedi stariju braću i sve dečake u komšiluku i to je ono što joj je i posle pomagalo tokom turnira na kojima je igrala i protiv muškaraca, a prvu titulu je osvojila kada je imala samo 21 godinu.

Nošenje maske obavezno.Ulaz je slobodan, a rezervaciju možete izvršiti putem telefona 060/033-50-52.