Uplatili ste letovanje? Evo koje opcije imate za realizaciju putovanja!

Građani koji su uplatili turistička putovanja imaće mogućnost da sa agencijama dogovore zamensko putovanje koje mogu da iskoriste najkasnije do 31. decembra 2021. godine ili da zatraže povraćaj novca. Međutim, ukoliko se putnici odluče za drugu opciju agencijama je dat rok da novac vrate zaključno sa 15. januarom 2022. godine.

Vlada Srbije ova dva rešenja predvidela je Uredbom o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano zbog bolesti izazvane virusom Covid-19, koja je doneta na sednici održanoj 30. aprila.

– Organizator turističkog putovanja može putniku da ponudi zamensko putovanje za nerealizovano turističko putovanje koje je u celosti ili delimično uplaćeno zaključno sa 15. martom 2020. godine, bez obzira na period realizacije, a koje je otkazano ili nerealizovano u periodu vanrednog stanja ili kasnije usled okolnosti koje su prouzrokovane bolešću Covid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, navodi se u uredbi.

Novi aranžman može da bude organizovan na istoj ili drugoj destinaciji, s tim što njegova cena ne može biti niža od prodajne cene ili iznosa koji je putnik uplatio za nerealizovano putovanje. Ponuda za zamensko putovanje putniku se uručuje u pisanoj formi neposredno ili elektronskim putem. Ukoliko putnik pristane zaključuje se novi ugovor.

– YUTA će pratiti razvoj situacije i trudiće se da Uredba Vlade Republike Srbije od 30.04.2020 god. bude sprovedena na  najbolji način u datim okolnostima u cilju zaštite interesa i prava putnika, ali i opstanak turističkih agencija, saopštila je Nacionalna organizacija turističkih agencija YUTA, istovremeno upućujući putnike da stupe u kontatk sa agencijama kako bi dobili sve neophodne informacije.

pressek.rs

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.