“Vitezova sestra i deset prinčeva” osvaja čitaoce svih generacija

Roman „Vitezova sestra i deset prinčeva“ Svetlane Živanović zasnovan na stvarnim istorijskim ličnostima i događajima opisuje dramatična dešavanja u srednjovekovnoj Srbiji kojima je znatno doprinela najezda Osmanlija i težnja zapadnih sila da im stane na put.

Glavna ličnost ove bajkovite priče prilagođene (pre svega) mladom čitaocu je princeza Olivera – najmlađa ćerka kneginje Milice i kneza Lazara.

Detinjstvo na dvoru u Kruševcu prikazano je kroz niz avantura čiji protagonisti su njene sestre, njena braća i sestrići, prva ljubav Miloš Obilić i siročići Divna i Aćim.

Viteški turniri, vašari i svečanosti povodom udaje princeza i rađanja prinčeva oslikavaju atmosferu Oliverinog odrastanja. Ona planira i sanjari da se uda za svog najdražeg viteza Miloša Obilića, ali njenom ocu sultan Murat šalje poruku: Dođi da se dogovorimo mačevima!

Posle tragedije Kosovskog boja Olivera je poslata u harem sultana Bajazita. U to doba imala je oko petnaest godina. Mudrošću i dovitljivošću uspela je da je sultan zavoli. Kao sultanija odigrala jednu od presudnih uloga u očuvanju svog naroda i pomogla je bratu Stefanu da dođe na presto. U toku bitke kod Ankare gde su se sultan Bajazit i despot Stefan borili protiv azijskog osvajača Timura, Olivera je pala u Timuridsko ropstvo.

Nakon smrti sultana Bajazita negovi sinovi su međusobno zaratili, surovim borbama pridružili su se Oliverina braća i sestrići. Ugarski kralj Žigmund želeo je da pridobije srpske vitezove na svoju stranu, pa je despotu Stefanu, koji ih je predvodio, dao Beograd i druge oblasti. Stefan je u Beogradu osnovao prestonicu. Bio je Vitez reda zmaja čiji članovi su bili najbolji evropski vitezovi.

Roman „Vitezova sestra i deset prinčeva“ Svetlane Živanović nagrađen je i objavljen u okviru edicije „Čitalački maraton“ IK Klett. Njen prvi roman za mlade „Neobični đaci“ nagrađen je u prvom kolu Čitalačkog maratona. U toku je nagradni konkurs Letnji čitalački maraton IK Klett. 

Svetlana Živanović piše poletno i bez napora, jednostavnim i preciznim izrazom vodi mladog čitaoca kroz interesantna dešavanja i uz umetničku nadogradnju čini da njeni romani postaju jedni od najčitanijih na našim prostorima.

K.J.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.