“Voćni dan” pred publikom

Večeras od 20 sati, u Knjaževsko-srpskom teatru, igra se predstava „Voćni dan“ (Apstinencijalni sindrom), reditelja Dragana Jakovljevića po tekstu Velimira Stojanovića, koja je premijerno izvedena u maju.

To je tragikomična priča. O svetu duhovnih i telesnih bogalja umornih od života, lišenih moralne samospoznaje… O izgnanicima iz sopstvenog života koji ne shvataju da svi uzroci njihovih problema leže duboko u njima i čekaju da budu osvešćeni… O preispitivanju sopstvene prošlosti sa “krpicama svesti i ostacima sećanja” u politizovanom društvu koje je u agoniji… O nezadovoljstvu svim i svačim oko sebe, o uzdržavanjima i odustajanjima, o pasivnosti, kukavičluku, neodlučnosti… O beznađu. O odustajanju od života. O besciljnoj nostalgiji.

Кako pobediti nihilističku stihiju i samodestrukciju, prevazići patnju i bol, vratiti veru i nadu u pobunu? Кako doći do prave odvažnosti koja ljude čini istinskim buntovnicima sa snagom da probude žudnju za životom i ostvare smisao svog postojanja? Кako se izbaviti iz samotnog zatočeništva? Кako…?

Glumački ansambl ove predstave čine Zdravko Maletić, Nikola Milojević, Isidora Rajković, Dragan Stokić, Ivan Vidosavljević i Nenad Vulević. Kostime potpisuje Jelena Janjatović, muziku Dragoslav Tanasković, a scenski dizajn Ana Kolbjanova.