Zašto su zaslađivači dobra alternativa šećerima?

Prvo pravilo umerenosti, koja nam pomaže da živimo kvalitetnije i sadržajnije, jeste postizanje energetskog balansa – ravnomernog unosa i potrošnje kalorija. Ukoliko je unos ugljenih hidrata od kojih su 10 odsto šećeri preveliki u odnosu na njegovu potrošnju veći je rizik od gojaznosti, ali i nekih drugih zdravstvenih tegoba.

Mnoga klinička ispitivanja dokazuju da zamena običnih zaslađivača niskokalorijskim i zaslađivačima bez kalorija dovodi do skromnog gubitka težine i da može predstavljati korisno dijetetsko sredstvo za poboljšanje usklađenosti planova za gubitak ili kontrolu težine.

“Hrana i napici u kojima je šećer zamenjen ovakvom vrstom zaslađivača mogu da pomognu kod održavanja telesne težine pod uslovom da konzumenti imaju zdrav životni stil, da se bave nekim oblikom fizičke aktivnosti i da ne konzumiraju dodatne kalorije koje nadoknađuju one kojih nema u zaslađivačima”, objašnjava dr Pilar Riobo, autorka studije objavljene u “Nutricion Hospitalaria”.

4

Isto istraživanje potvrdilo je da je smanjenje težine bilo veće u grupi koja je konzumirala napitke koji sadrže niskokalorijske i zaslađivače bez kalorija. I ne samo to, već su učesnici ove grupe takođe tvrdili da im se smanjio i subjektivni osećaj gladi izazvane anksioznošću.

“Kao dijetetičar, podržavam i promovišem upotrebu zaslađivača u kuvanju i ishrani” kaže Šioned Kirk, predstavnik za štampu Britanskog društva dijetetičara – “Ne postoje dokazi da su niskokalorijski zaslađivači kao što su saharin, aspartam i sukraloza, štetni po zdravlje”

Koji su zaslađivači najbolja zamena šećeru?

Zaslađivači su odlična zamena za šećerjer pomažu u održavanju telesne težine, dentalnog zdravlja, dijabetesa i ne povećavaju krvni pritisak.

Advantam se i kao dodatak nalazi u hrani i to onoj u kojoj najviše uživate – pečenoj, sokovima, žvakaćim gumama i raznim slatkišima! Prošle godine je odobren od strane američke Agencije za hranu i lekove, a rastvara se u vodi, stabilan je na visokim temperaturama, a može se dodati i gotovoj hrani ili prilikom kuvanja.

Aspartam je oko 200 puta slađi od šećera, a koristi se kao njegova zamena u niskokaloričnoj hrani i napicima. Potpuno je bezbedan, i jedna je od najviše ispitivanih namirnica, sa preko 500 studija koje to potvrđuju. Evropska agencija za bezbednost hrane savetuje da maksimalni unos ne prelazi 40 miligrama po kilogramu telesne težine – što bi za odraslu osobu značilo 14 limenki pića zaslađenog aspartamom svakoga dana do kraja života. 

Saharin ne sadrži kalorije, a oko trista puta je slađi od šećera i ujedno njegova najstarija zamena. Upravo zato što ne sadrži kalorije najpopularniji je među ljudima koji žele da izgube kilograme.

Sukraloza je skoro 1000 puta slađa od šećera, a ne ostavlja neprijatan ukus u ustima i nema kalorije. Zadržava svoju strukturu i tokom pečenja u rerni, posebno kada spremate vaš omiljeni kolač.

Kalijum-acesulfam je sladak poput aspartama i vrlo često se koristi u kombinaciji s njim ili sukralozom.

Neotam je čak sedam do trinaest hiljada (!) puta slađi od šećera, odnosno 30 do 60 puta slađi od aspartama. Zahvaljujući tome, koriste se izuzetno male količine u ishrani.

Stevija

Stevija ne sadrži kalorije, a pogodna je za kuvanje i pečenje. Potpuno je prirodnog porekla i slađa je od šećera 200 do 300 puta dok je njena kalorijska vrednost jednaka nuli.