Zaštitite kožu od zagađenja i sprečite njeno prevremeno starenje

Osetili ste da vaša koža reaguje usled promene klimatskih uslova? Istina, osećaj vas ne vara. Smog, prašina, izduvni gasovi, duvanski dim… Ovo su samo neki od najčešćih zagađujućih faktora iz spoljašnje sredine kojima smo okruženi. Naravno, prirodni uslovi su uvek sredina gde je zagađenje znatno niže nego u urbanim uslovima. Složićemo se, većina nas je okružena upravo gradskim načinom života koji sa sobom nosi veći rizik od zagađenja. Iako su ona mnogo intenzivnija danju nego noću, više u gradu, nego prirodi, izazivaju promene na koži.

Istraživanja pokazuju da su zagađujuće čestice kojima smo svakodnevno izloženi čak 20 x manje od pora na licu, te lakše prodiru unutar kože, gde u epidermisu izazivaju dehidriranost, gubitak elastičnosti i čvrstoće. Zagađujuće čestice na taj način negativno deluju na razbijanje kolagena i lipidnog sloja u koži, što otežava zapravo funkciju kožne barijere. Možda ste nekada pomislili da je sunce glavni neprijatelj koži? Ipak nije tako. Nažalost, svakodnevno smo izloženi zagađujućim česticama dima, čađi, izduvnih gasova iz automobila i fabrika.

Prva promena do koje dolazi usled uticaja zagađenosti jeste…

…#1 Dehidratacija
Dehidrirana koža nije isto što i suva koža. Suva koža kao tip, razlikuje se od dehidrirane kože, kao stanja u kome se nalazi. Usled dehidratacije na koži se stvaraju linije koje vremenom prerastaju u bore. Dehidrirana koža se može javiti kod sva tri najčešća tipa kože (normalna, mešovita i suva). Unutrašnja hidratacija u vidu unosa 2 litra vode tokom dana jeste MUST HAVE, ali nije dovoljna da ‘ugasi žeđ’ kože. Neophodan korak u nezi jeste odabir adekvatne nege bogate prirodnom hijaluronskom kiselinom.

#2 Sivkast ten
Osobe koje su izložene zagađenjima u urbanim uslovima, imaju sivkast ten uz gubitak mladalačkog sjaja. Kako bi površinski uklonili nataložene zagađujuće čestice, neophodno je redovno čistiti kožu, te umivati odgovarajućim sredstvima za svoj tip kože, bez agresivnih sapuna.

#3 Opuštena koža i oksidativni stres
Usled prodora zagađujućih čestica unutar kože dolazi do stvaranja slobodnih radikala koji uništavaju kolagen koji je zapravo odgovoran za čvrstoću kože, i reaguju kao ping pong loptice, vezujući se za kožu u želji da pronađu neuparene elektrone iz zdrave ćelije, pri čemu je povređuju. Shodno ovome, još jedan proces izazvan slobodnim radikalima jeste zapravo oksidativni stres, jedan od glavnih uzroka starenja kože. A kako godinama dolazi do hormonalnih promena, koža gubi na svom tonusu i čvrstoći, i dodatno uz život u urbanim uslovima, koža neretko postaje opuštena pre vremena.

#4 Nečista koža i zapušene pore
Jako je važno redovno čisititi lice. Shvatamo, da uprkos tome što možda tokom dana na koži niste imali make up, neophodno je kožu očistiti blagim čistačima te na taj način odstraniti nečistoće iz vazduha. Potrebno je korisititi negu koja će bez ikakvih agresivnih faktora pomoći koži da se dubinski očisti i zaštiti od negativnih zagađujućih uticaja. Dobro je zapamtiti da upotreba agresivne nege može pogoršati stanje, te izazvati akne.

Rešenje je u novoj inovativnoj Crème Fraîche® de Beauté
Nova i još savršenija, Crème Fraîche® de Beauté linija za intenzivnu hidrataciju kože, omogućava dehidriranoj i osetljivoj koži novo 48-časovno hidratantno delovanje, kao i delovanje protiv zagađenja iz okoline. Nove formule kombinuju nežnost biljnih mleka s visokotehnološkim ekstraktom alge, za potpuno novu definiciju delotvorne hidratacije, uz očaravajuće iskustvo mirisa i tekstura.


Prirodna sinergija biljnih mleka (bagrema, žutog graška, zelenog čaja, badema, zobi, kokosa i soje) i visokotehnološkog ekstrakta crvene alge iz Baltičkog mora, čini Crème Fraîche® de Beauté, 48-časovni hidratantni i umirujući serum idealnom negom za sve tipove kože i starosna doba. Biljna mleka obilno hidratizuju i omekšavaju kožu, dok visoke koncentracije visokotehnološkog ekstrakta crvene alge te biljna hijaluronska kiselina ‘zaključavaju’ vodu u koži te deluju kao štit od zagađenja. Beli cvetovi narandže i badema te alantoin, umiruju i omekšavaju kožu.