10 romana za plažu koji će leto učiniti nezaboravnim!

Da ponovimo – 10 romana za plažu koji će leto učiniti nezaboravnim – zvuči preuveličano? 🙂 Nikako! Pored uživanja u letu  koje boravak na moru donosi, čitanje romana doprineće stvaranju uspomena koje nisu samo “turističke”. Čitanje je sjajan način da odmorite, povod da se sklonite sa sunca i zaštite kožu od UV zraka, preskočite (bar) jedan izlazak kada i ako vam nije do toga, a jutarnju morsku kafu učinite najukusnijom do sada (bonus: kiša na letovanju više nije problem uz dobru knjigu).

Odaberite naslove u skladu sa svojim književnim preferencijama, a mi vam predstavljamo 10 romana koje sigurno nećete ispuštati iz ruku!

Dobar roman – još jedan razlog zašto nam je žao što letovanje ne potraje duže! 🙂

#1 Sidni Šeldon “Krvna veza”

Da li treba posebno da naglašavamo da odmor bez bar jednog Šeldonovog romana nije odmor? 🙂 U moru sjajnih književnih ostavrenja proslavljenog autora trilera, ovog leta čitajte roman “Krvna veza”. Glamur. Intriga. Strast. Budite uz mladu i harizmatičnu Elizabet na najvažnijem poduhvatu do sada – pokušaju da zadrži svoju firmu i zaštiti sopstveni život. Pročitajte više na web sajtu Vulkan izdavaštva.

#2 Fiona Barton “Udovica”

Ako ste voleli “Iščezlu” (roman ili film), “Udovica” je štivo koje ćete prvo pakovati u torbu za plažu! 🙂

Džin godinama nije govorila o zločinu za koji je njen muž bio osumnjičen. Bila je odveć zaokupljena ulogom savršene supruge, podržavajući svog čoveka dok je živela s prekim pogledima i anonimnim uznemiravanjima. Ali njen muž je umro prethodne nedelje. I Džin ne mora više da bude na oprezu. Sada više nema razloga da ćuti. Mnogi su radoznali, žele da čuju njenu priču: zanima ih kako je bilo živeti s takvim čovekom. Sada im može reći da je bilo tajni. U braku uvek ima tajni…

#3 Boris Pasternak “Doktor Živago”

Za sve ljubitelje kafe u ranu zoru na plaži, pogleda u beskrajno plavetnilo mora i romane koji vam promene pogled na svet. Odmah i zauvek. Nakon reči Svete Lukića u predgovoru romana u izdanju “Prosvete” nije potrebno ništa drugo čitati (a u našem slučaju: ni pisati) već književno upoznati Jurija Andrejevića Živaga.

#4 Gijom Muso “Stan u Parizu”

Ubedljiv Musoov trijumf! Tipičan Gijom razvija krajnje jednostavnu, a mističnu priču o Madlin i Gasparu.

U Parizu se nalazi atelje, skriven u dnu ulice obrasle zelenilom, previše savršen da među svojim zidovima ne krije poneku tajnu. Madlin ga je iznajmila da bi uživala u samoći i pronašla malo mira nakon ljubavne krize i niza nerešenih slučajeva. Usled nesporazuma, ovoj mladoj londonskoj policajki pridružuje se Gaspar, pisac i mizantrop, koji je doputovao u Pariz da bi pisao u tišini. Tako su sada ove dve usamljene i nemirne duše prinuđene da nekoliko dana žive pod istim krovom.

#5 Luka Špageti “Rimski prijatelj” 

Ovo je roman za vas ukoliko želite da uz miris mora, dodir soli na koži i zrake sunca osetite duh Rima (gde god da ste)!

Luka je rođen u Rimu i njegovo prezime zaista glasi Špageti. 🙂 Susret s američkom spisateljicom Elizabet Gilbert, u septembru 2003. godine, u pravom smislu reči promenio je njegov život: Luka je postao jedan od najobožavanijih likova u bestseleru Gilbertove “Jedi, moli, voli” i sve do dana današnjeg dobija pisma čitalaca u kojima traže potvrdu da on stvarno postoji. Luka živi u Rimu; voli italijansku hranu i američku muziku. “Rimski prijatelj” je njegova prva knjiga.

#6 Mirjana Bobić Mojsilović “Dnevnik srpske domaćice”

Jer ona je sve samo nije do – ma – ći – ca. Roman koji će vam sigurno promeniti pogled na skorašnju istoriju.

Roman je do sada “doživeo” preko pedeset izdanja i preveden na italijanski, francuski i slovenački jezik, predstavlja svojevrsnu kolektivnu autobiografiju nekoliko generacija: ovo je knjiga za naše roditelje, nas i našu decu – romantično, duhovito i potresno svedočenje glavne junakinje Anđelke o srećnom detinjstvu u Titovoj Jugoslaviji, zbunjenoj mladosti osamdesetih, otkrivanju političkih strasti devedesetih i bolnom trežnjenju posle bombardovanja.

#7 Bernar Verber “Šesta faza sna”

„Ne počinjite čitanje ove knjige pre spavanja!“ France Loisirs

Zamislite da možete da putujete kroz vreme i da sretnete dvadeset godina starijeg sebe. Zamislite da imate mogućnost da razgovarate s njim. Šta bi vam rekao?


U veoma dubokom snu dvadesetosmogodišnji Žak Klajn sreće čoveka iznenađujuće sličnog sebi koji tvrdi da je četrdesetosmogodišnji Žak Klajn. Ispostavlja se da putovanje kroz vreme, pomoću snova, postaje moguće. Kako bi mladi Žak pronašao majku koja je nestala u Maleziji, četrdesetosmogodišnji Žak ga upućuje na pleme Senoja. Članovi plemena su lucidni sanjači koji će mu pomoći da stigne do šeste faze sna u kojoj je sve moguće. Mladi Žak Klajn ima toliko pitanja, ali postoje stvari koje ne bi smele da se menjaju…

#8 Rejčel Houk “Venčanica”

Pored kreme sa SPF, omiljenog koktela (i flašice sa vodom obavezno) i ovog romana ništa više nije vam potrebno za potpuno opuštanje na plaži! 🙂

Šarlota je vlasnica ekskluzivnog butika venčanica u Birmingemu, ali kada se približi njeno sopstveno venčanje, ne može da nađe savršenu haljinu…a čak nije sigurna ni da li je pronašla savršenog muškarca. Na jednoj podrumskoj rasprodaji otkriva prelepu starinsku venčanicu i upoznaje tajanstvenog stranca koji tvrdi da je haljina “iskupljena”. Šarlotina opsesija istorijom haljine počinje da joj ometa ljubavni život i vezu sa verenikom. Polako, priča o uzbudljivoj prošlosti venčanice počinje da se raspliće i iz nje iskrsavaju sudbine žena koje su je nosile: Emili od 1912. Meri Grejs od 1939. Hilari od 1968. godine. Svaka od njih ima nešto jedinstveno da kaže o obećanjima, radostima, patnji i sudbini. U niti ove sto godina stare haljine utkana je priča o Šarlotinom nasleđu, o snazi vere i lepoti prave ljubavi.

#9 Kazuo Išiguro “Slikar prolaznog sveta”

Više o ovom književnom ostvarenju pisali smo vam ovde.

#10 Ali Haris “Prvi poslednji poljubac”

Čitate, popijete malo vode, pojedete sladoled, pustite suzu, nasmejete se, iznenadite se, naljutite se, uplašite se, pomislite na svoje zdravlje, zaplačete, opet se nasmejete…

“Ovaj roman čitala sam tokom letovanja 2016. godine. Sigurna sam da je Alin roman razlog zašto mi je to putovanje ostalo u sećanju kao jedno od najlepših i najemotivnijih ikada”, urednica portala 

Ovo je priča o ljubavnoj vezi, o Rajanu i Moli, o tome kako su se zaljubili i rastali.


Kad je Moli prvi put poljubila Rajana, znala je da će zauvek biti zajedno. Šest godina i hiljadu poljubaca kasnije, udata je za čoveka koga voli. Ali danas, kad je Rajan ljubi, Moli shvata koliko je poljubaca protraćila zato što budućnost nosi nešto što nijedno od njih nije moglo da pretpostavi…