Zubni kamenac je jedan od najčešćih faktora gubitka zuba

Da li znate da je dovoljno četiri minuta dnevno da sprečite pojavu paradontoze?

Paradontoza je hronično inflamatorno oboljenje potpornog aparata zuba (parodoncijuma). Ukoliko se ne leči na vreme može dovesti do ispadanja zuba. Kako se razvija paradentoza, kosti vilice propadaju i povlače se, zbog čega zubi gube potporu, počinju da se klate i na kraju ispadaju.

Kamenac je jedan od faktora koji otvaraju put nastanku paradentoze, pa je njegovo redovno uklanjanje od presudne važnosti za sprečavanje nastanka, odnosno dalji razvoj bolesti, poznate kao bolest gubitka zuba.

Samo jedan gram zubnog kamenca sadrži oko 220 miliona bakterija koje svojim metabolitičkim produktima oštećuju potporni aparat zuba što na kraju dovodi do gubitka zuba. (stomatologija.me)

U prevenciji pojave zubnog kamenca i paradonzoze od ključnog je značaja redovna i pravilna oralna higijena. Imajte na umu pravilo “dva minuta” – svako pranje zuba treba da traje dva minuta kako biste bili sigurni da pravilno održavate higijenu usne duplje. Koristite meke četkice, konac za zube i interdentalne četkice ukoliko imate osetljive desni. Zube perite minimum dva puta dnevno i ne zaboravite da očistite i teže dostupna mesta – prostor između zuba, oko kutnjaka, ispod jezika.

Uz pravilnu oralnu higijenu rizik je manji, ali i dalje postoji

Dr Stojan Mihajlović (Stomatološka ordinacija “US Dental”) ističe da i pored redovne higijene dolazi do pojave zubnog kamenca, te da je najsigurniji put ka sprečavanju gubitka zuba – redovna poseta stomatologu.

Ukoliko ne osećate bol u vilici ili konkretnom zubu, na preventivne preglede treba da odlazite minimum dva puta godišnje.

Čak i kada se zubni kamenac formirao, ukoliko ga je stomatolog uočio na vreme, sprečili ste gubitak zuba, a samim tim i potrebu za složenijim stomatološkim intervencijama i troškovima.

U stomatološkoj ordinaciji “US Dental poručuju da postupak uklanjanja zubnog kamenca nije neprijatan za pacijenta. Možete osetiti kratkotrajnu nelagodnost, ali ne i bol, a celokupna procedura traje oko 30 minuta.

Ukoliko ovih 30 minuta dodate na četiri dnevno (koliko je potrebno za pravilno pranje zuba), jasno vam je da je “ušteda” u pogledu vremna (a i novca) značajna kada delujete preventivno.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.