I edukacija i zabava – opustite se tokom zimskih večeri uz TV serije koje će vam pomoći da obnovite gradivo iz istorije, a istovremeno i uživate u dobroj glumi, scenografiji i režiji.

Mediči (I Medici)

Tri sezone italijanske istorijske drame u kojoj glume čak i slavni Dastin Hofman i Šon Bin, sprovode nas kroz renesansnu Firencu gde pratimo uspod i pad najslavnije evropske porodice u 15. veku – porodice Mediči. Dobro politički edukovani, finansijski pismeni, ljubitelji kulture i umetnosti, spremni da “načine malo zlo koje će doneti veće dobro”, kontroverzni članovi široke Medići porodice će učiniti sve kako bi zadržali svoju političku nadmoć, upravljali iz senke i pokušali da kontrolišu čak i izbor pape u Rimu. Istovremeno voljeni i omraženi od strane svog naroda, oni su sledili svoj san da izgrade Firencu i izdignu umetnike kao što su Sandro Botičeli, Leonardo da Vinči i Mikelanđelo Buonaroti.

Černobilj (Chernobyl)

Mini-serija od pet epizoda emitovana sredinom 2019. godine prikazuje istinitu priču o najvećoj nuklearnoj katastrofi izazvanoj nevernovatnim nizom ljudskih grešaka. Ova istorijska drama nas vraća u proleće 1986. godine, obuhvatajući period pre, za vreme i nakon užasavajuće eksplozije koja će zauvek promeniti svest o posledicama nebrige o životnoj sredini. Černobilj je priča o tragediji ljudskih sudbina, ali i o izvanrednim herojima koji su dali živote za svoj narod i sprečili još goru tragediju. Seriju potpisuje producent Krejg Mazin, u režiji Johana Renka.

Kruna (The Crown)

Britanska TV serija verno prati hronologiju kraljevske porodice kroz široko obuhvaćeni period od kraja Drugog svetskog rata pa nadalje, stavljajući u ulogu protagoniste najdugovečniju britansku kraljicu Elizabetu, ali ne zaobilazi ni brojne javne figure Engleske, kao što su Vinston Čerčil, Margaret Tačer, Lejdi Dajana i princ Čarls. “Kruna” je dobitnik brojnih nagrada, uključujući i onu za najbolju dramsku seriju. Trenutno je emitovano četiri sezone ove serije, a najavljeno je još dve u narednim godinama.

Vikinzi (Vikings)

Kanadsko-irska istorijska avantura premijerno je emitovana 2013. godine i u svojih šest sezona ona prati sagu o najpoznatijim nordijskim herojima čuvenih po ratovanju i pustošenju Engleske i Francuske, u vreme kada nije bilo neobično ni da žene idu u osvajačke pohode rame uz rame sa svojim muževima i decom. Radnja je smeštena na početku vikinškog doba (deveti vek) i prati podvige i avanture vođe vikinga Ragnara Lotbroka i njegove žene Lagerte koja je i sama bila ratnica.

Tjudorovi (The Tudors)

Istorijska romantična drama smeštena u 16. vek prati buran i neobičan život i brakove kontraverznog engleskog kralja Henrija VIII. Njegovih pet brakova, ali i odbacivanje katolicizma promenili su tok engleske istorije, a njegove tragične žene i slavne ćerke i dan danas su jedne od omiljenih u britanskom narodu.

N.J.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.