5 stvari oko kojih brinete, a nisu važne za mršavljenje

U svetu zdravlja i fitnesa, suočavamo se sa vrhunskom ironijom: opsednuti smo mršavljenjem, a deblji smo nego ikad, ali to je tako zato što postoje stvari oko kojih brinete, a koje nisu važne za mršavljenje. Najčešće pitanje je „šta još da učinim da poboljšam zdravlje i izgled”, ali ovaj pristup je pogrešan.

Mnogo bolje pitanje jeste „oko čega mogu da prestanem da brinem i tako poboljšam svoje zdravlje i izgled lakše?”. Potrebna vam je strategija, jer upravo stvari oko kojih brinete, a koje nisu važne za mršavljenje, veći su problem nego samo gubljenje kilograma.

1. Učestalost obroka

Možda najčešći mit koji šteti fitnesu, jeste onaj koji kaže da treba da jedemo manje obroke, ali češće, za brži metabolizam i da se ne bismo „izgladnjivali” za skidanje kilograma. Ovo vas opterećuje i oko toga brinete, ali ovo zaista nije važno za mršavljenje. Postoji nula naučnih dokaza da je ovo tačno, a nijedan štićenik kliničkih ispitivanja nije pokazao da učestalost obroka utiče na težinu.

2. Određivanje vremena obroka

Ni za ovaj slučaj nema naučnih dokaza. Sve dok je unos kalorija pod kontrolom, nema veze da li jedete ugljene hidrate u 10 ujutru ili 10 uveče, a doručak čim se probudite ili popodne. Ovo su sve stvari oko kojih brinete, a koje nisu važne za mršavljenje.

3. Izbor hrane

Moderne, privremene dijete navodno kriju „ključ” za gubljenje kilograma, ali osim malih prednosti zasićenosti, hrana „za mršavljenje” zaista ne znači mnogo. Povremeni slatkiš ili omiljeni gazirani napitak neće vas ugojiti, a sve dok ne unosite previše kalorija, izbor hrane će biti samo deo stvari oko kojih brinete, a koje nisu važne za mršavljenje.

4. Vežbanje

Verovali ili ne, ne treba da vežbate kako biste smršali. Izgubićete kilograme ako sagorevate više energije nego što konzumirate, ali to može biti i smanjenim unosom kalorija, a ne samo njihovim trošenjem kroz vežbanje. Vežbanje je, doduše, važno, ali bolje se fokusirajte na vežbe u kojima uživate. Dok se dobro osećate, vežbe neće biti stvar oko koje brinete, već zadovoljstvo.

5. Previše ugljenih hidrata ili unosa masti

Skoro svaka popularna dijeta navodi da unos ugljenih hidrata ili masti zaustavlja mršavljenje, ali to nije tačno. Možete samo da ih jedete previše ukoliko jedete previše kalorija. Dok su kalorije pod kontrolom i unos ovih nutrijenata biće deo stvari oko kojih se brinete bespotrebno. Optimalni unos masti i ugljenih hidrata zavisi od osobe, njenog nivoa aktivnosti i načina života.

Zaključak

Na kraju, ako jedete manje kalorija nego što sagorevate, smršaćete. To je prilično naučno neporeciva istina danas.

lekarinfo.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.