6 razloga da ove jeseni obavezno konzumirate mandarine

Pored prijatnog ukusa, mandarine imaju mnogobrojne prednosti za celokupno zdravlje. Mi se baš radujemo sezoni ovog citrusnog voća, a vi?

Pročitajte koji su zdravstveni benefiti konzumiranja mandarina.

Smanjuju upale
Mandarine pomažu telu da se bori protiv upalnih procesa zahvaljujući vitaminu A. Sadrže i veću količinu vitamina C, a s njime i dovoljno antioksidansa. Antioksidansi se bore protiv upala i akutnih bolesti, ali mogu smanjiti i dugoročne uticaje tih procesa na telo.

Jačaju imuni sistem 
Imuni sistem je zadužen za nekoliko važnih funkcija u telu koje čuvaju naše zdravlje. Ali, ni imuni sistem sam po sebi nije imun na napade i treba ga jačati hraneći se tako da poboljšamo njegove zaštitne funkcije. Mandarine pomažu imunološkom sistemu da detektuje i potom uništi štetne, patogene organizme i tako nam pomažu da se sačuvamo od gripa, recimo, u sezoni pred nama. Za to su verovatno najzaslužniji bioflavonoidi u citrusnom voću.

Regulišu krvni pritisak 
Mandarine, osim što su dobre za srce, mogu pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska jer sadrže puno kalijuma. On pomaže da telo ne zadržava vodu preterano. Kalijum širi krvne sudove i time pomaže boljoj cirkulaciji krvi. Sa kalijumom ne treba preterivati. Dve ili tri mandarine na dan biće sasvim dovoljne.

Dobre su za zdravlje očiju
Mandarine sadrže i vitamin C i karotenoid vitamin A koji pomaže u sprečavanju makularne degeneracije, kao i u drenaži staklastog tela oka gde bi pritisak mogao uzrokovati galukom.

Usporavaju starenje kože
Mandarine su veoma efikasno prirodno oružje protiv prevremenog starenja i generalno loše kože, najviše zbog velike količine vitamina C. Kao što smo već objasnili, on je ključan za optimalnu sintezu kolagena, što znači zdravlje kože i zglobova. Ako pušiš i imaš sivu kožu, baci se na mandarine.

Podstiču zdravi rast kose
Vitamin A u mandarinama naše teme održava hidriranim, a istovremeno poboljšava kvalitet kose. Osim toga, vitamin C u mandarinama može pomoći boljoj apsorpciji gvožđa iz hrane, a ono je ključno za kvalitet kose. Mandarine sadrže i vitamin B12 koji je važan za zdravlje kose i usporavanje stvaranja sve više sedih, jer pomaže da folikule ostanu duže u fazi rasta.

Izvor: https://www.stvarukusa.rs/