Sedam najgorih stvari koje radite kosi

Kako bi vaša kosa bila negovana i lepa bez prteranog stilizovanja, važno je da sledite pravilo – manje je više. Što manje toplote, agresivnog češljanja, što jednostavnija rutina pranja i nege – rezultati će biti vidljiviji i bolji. Na svakodnevnom nivou izlažemo kosu brojnim faktorima stresa koji je vremenom oštećuju i čine da izgleda umorno, nezdravo i oštećeno. Vodite računa o sledećem:

#1 Čekate predugo da odete kod frizera na šišanje

Ukoliko vam kosa opada, gruba je na dodir i teško je oblikujete vreme je za “kraćenje krajeva”, naročito ako želite dugu, bujnu i lepu kosu. Dinamika odlaska kod frizera na šišanje različita je za svaki tip i potrebu kose, ali je optimalno vreme na tri do četiri meseca.

#2 Četkate ili stilizujete mokru kosu

Dok je kosa mokra jedino što joj je potrebno je sušenje. Nemojte češljati i oblikovati kosu dok se ne osuši. Tako ćete sprečiti pucanje i oštećenje vlasi.

#3 Koristite prljave četke

Kao što redovo perete četkice i pribor za šminkanje, tako pristupite i održavanju četki za kosu. Jednom nedeljno temeljno operite četke i ostavite da se osuše prirodnim putem. Kada su četke prljave, kosa se brže masti, a vlasište dodatno opterećuje.

#4 Prečesto perete kosu toplom vodom

Temperatura vode kojom perete kosu jako je važna za zdravlje vlasišta. Neka voda bude mlaka – ni pretopla, ni hladna. Na taj način nećete narušiti prirodnu pH ravnotežu kože i uzrokovati iritacije na temenu i oštećenja vlasi.

#5 Ne koristite balzam za kosu

Posle šamponiranja uvek koristite balzam koji će olakšati oblikovanje frizure, a kosi dati elastičnost, mekoću i zdrav sjaj.

#6 Ne menjate proizvode kada se kosa menja

Od suve kose zimi do masne leti – pratite stanje vlasišta i dlake i prilagodite higijenu i negu trenutnim potrebama kose i kože na temenu.

#7 Često češljate kosu ili je češljate nepravilno

Kako bi vam kosa duže ostala čista i zadržala stilizovan oblik – ne dirajte je ni rukama, ni četkom. Dovoljno je da kosu očešljate ujutru i uveče, a po potrebi i nakon izlaganja vetru, vlagi i sličnim činiocima iz eksternog okruženja.  Važno je i kako češljate kosu – proces treba da ide od temena do vrhova i to nežnim pokretima. Izbegavajte da kosu češljate od sredine na dole jer time rušite prirodnu ravnotežu i oblik vlasi, pa će kosa posle nekog vremena izgledati kao da se “širi”