Mnogi psihoterapeuti i lifecouch savetnici navode da je jedna od ključnih veština koja nam je potrebna za život bez stresa – umeće izgovora NE – NE, ne želim da dođem, NE mogu to sada da uradim, NE dopada mi se tvoja košulja, NE, nije u redu što plata kasni, NE mogu da ti pozajmim novac, NE želim da slušam o tome…

Šta vi mislite – umete li da kažete NE? 
Kako biste se osećale bolje i smanjile količinu stresa, nervoze i ansksioznosti na dnevnom nivou, slobodno recite NE kada osećate da je to ono što (ne) želite!

#1 Recite NE svim tim energetskim vampirima

Šef, kolega, drugarica koja poslednjih mesec dana nema ništa lepo da kaže, uradi, pomisli – NE, ne mogu sada da posvetim vreme tebi/tome.

#2 Kada vam bilo ko nameće bilo koju aktivnost kao “moranje”

Ne, vi ne morate ni da platite račun za internet ovog meseca, ni da obnovite ugovor sa operaterom mobilne mreže, ni da izađete iz kuće ako vam se ne izlazi, ni da se vraćate kući celu noć ako vam je lepo u gradu, ni da uradite sada i odmah to što vam nadređeni nameće.

#3 Nasilje u porodici

NE – ja to NE ŽELIM da tolerišem ili posmatram. Promenom stava kod žena značajno se smanjuju kobne posledice nasilja u porodici. I NE – posle 50 ponovljenih aktivnosti po istom šablonu, on se NEĆE promeniti.

#4 Vaša odluka o ishrani

Ne jedete slatkiše, meso, jaja, hleb? Ne pijete alkohol, sokove? Neka vam ne bude neprijatno kada odbijete nekog ko vam ponudi namirnicu/napitak koji nije na vašoj “listi”.

#5 Kada vam se negde ne ide

NE, ne želim da idem kod Pere, Mike, Laze. NE idem kod Pere, Mike, Laze.

#6 Kada vas šef zamoli da “čas uradite nešto”, a vi znate da je taj čas minimum 120 minuta, a radno vreme je prošlo i tražena aktivnost nije relevantna trenutnim poslovnim prioritetima…

NE. Ne osećam se odmorno. NE. Nemam trenutno vremena. NE. Ne mogu, imam roditeljski sastanak.

#7 U maloprodajnim objektima

NE. Ne sviđa mi se to što prodajete – cipele/haljina/prašak za veš/voda/sok/sir. Promotivni nastup mnogih brendova na mestu prodaje može biti u najmanju ruku agresivan – slobodno recite NE, niste dužni ni da slušate izlaganje 15 minuta, a ni da kupite to što vam serviraju.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.