8 jutarnjih navika koje će vam upropastiti ostatak dana

Po jutru se dan poznaje – slažemo se, zar ne? 🙂 Kako bi vam predstojeći dan bio produktivniji, potrudite se da ujutru ne radite stvari koje će loše uticati na vaše zdravlje i raspoloženje.

#1 Snooze/odlaganje alarma

Tih dodatnih pet ili 15 minuta sna neće prijati organizmu. Odlaganjem alarma (i trenutka ustajanja iz kreveta) organizam dovodite u stanje zbunjenosti, a može se desiti da u snu isključite alarm u potpunosti i – zakasnite na posao/važan događaj/fakultet. Kada alarm zazvoni potrudite se da ostanete budni i najkasnije pet minuta od buđenja ustanite iz kreveta.

#2 Kafa na “prazan želudac”

Pre konzumiranja kafe pojedite bar jedan tost ili bananu. Kada pijete kafu, a da prethodno niste doručkovali, rizikujete smetnje u radu sistema organa za varenje i nagle padove energije tokom dana.

#3 Slatko za doručak

Veliko NE! Doručak treba da bude izvor vlakana i složenih ugljenih hidrata, a slatka peciva, čokoladni mafini i slatkiši neće vam obezbediti potrebnu energiju za ostatak dana.

#4 Nemate plan

Ustajete prekasno, žurite, ne doručkujete, ne stižete da razmislite o obavezama… ovakav jutarnji scenario može vam pokvariti ostatak dana. Isplanirajte dnevne obaveze, ostavite dovoljno vremena za svaku od njih.

#5 Prebrzo ustajanje iz kreveta

Posledica snooze manije 🙂 Kada naglo ustanete iz kreveta (jer kasnite ili ste se uspavali) rizikujete nagli pad pritiska, vrtoglavicu, mučninu pa čaki gubitak svesti. Dajte telu vremena da se razbudi.

#6 Pranje zuba nakon ispijanja kafe

Kafa sadrži kiselinu koja može nagristi zubnu gleđ i dovesti do trajnih oštećenja zuba. Nakon ispijanja kafe, pričekajte 30  minuta pre pranja zuba, kako bi kiselina na zubima oslabila, ili zube operite odmah posle buđenja.

#7 Ne umete da cenite tišinu

Cenite tih 30-ak minuta jutarnje tišine i mira, pa i po cenu ranijeg buđenja. Dozvolite svom umu da se opusti, posvetite se samo sebi i videćete kako će vam dan biti produktivniji, a raspoloženje bolje.

#8 Proveravanje društvenih mreža i email-ova

Ostavite telefon! Društvene mreže i email-ove proverite tek kada stignete u kancelariju. Sigurno vam ujutru nije potreban stres zbog crne hronike, senzacionalističkih naslova, selfie momenata ljudi, besmislenih Instagram story-a i opomena za plaćanje računa u inbox-u email naloga. 🙂

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.