Najvredniji poklon koji možete darovati sebi jeste briga o sopstvenim potrebama, zdravlju i blagostanju. Međunarodni dan žena savršena je prilika da poklonite sebi dozu “protivotrova” za svakodnevne stresove, brige i obaveze!

Međunarodni dan žena je praznik posvećenenskoj borbi za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Praznik žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta da se uvede dan večnog sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš kada je više od 15.000 žena tražilo kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

U tradicionalno patrijarhalnoj Srbiji, dan borbe žena za jednakost prvo su prihvatili komunisti i socijaldemokrate. Prva proslava u našoj zemlji održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine.

#1 Izlazak iz loših veza

Brak, poslovni angažman, veza, prijateljstvo – ne prija vam? Tražili ste kompromis i niste naišli na spremnost druge strane? Izađite iz loše veze, jednostavno – imate pravo da izbor.

#2 Veština izgovaranja NE

Nesposobnost da kažemo NE samom sebi ili nekom drugom je jedan od najvećih uzroka ili unutrašnjeg konflikta ili konflikta sa nekom bitnom osobom iz našeg života. “Budite hrabri i kažite ne. Imajte hrabrosti da se suočite sa istinom. Uradite pravu stvar zato što je prava. To je magični ključ za ostvarenje ličnog integriteta i zadovoljstva u životu.”- W.Clement Stone.

#3 Briga o svom zdravlju

Redovni pregledi, preventivni pregledi, raznovrsna ishrana bogata voćem i povrćem, fizička aktivnost, redovan san, smeh, suplementacija po potrebi – brinite o svom zdravlju jer smo kada ste zdrave možete da budete istinski srećne. Potrebno je da razvijete svest o zdravlju i njegovom neizmernom značaju – ostali koraci dolaze postepeno.

#4 15 minuta samo za mene

Sada i odmah! 15 minuta za meditaciju, za ispijanje kafe u tišini, za san, za jogu, za šetnju, toplu kupku ili maksu za lice… Ukradite 15 minuta od ovog dana – prijaće vam reset!

#5 Prilika da učite

Dnevne novine, nedeljnici, TV emisije, bilbordi, Facebook, Insagram, online servisi i portali. Imate toliko mogućnosti da naučite nešto novo svakog dana! Zanimljivost o prašumama Amazonije, istorijske manje poznate činjenice o Rimu, recept za kolač sa limunom, detalje o fizičkom pojmu viskoznosti, smernice za unapređenje karijere i svakodnevnog života. Na vama je samo da želite 🙂

#6 Sposobnost da se zaustavite i duboko udahnete

Svaka od nas zaslužuje MINDFULNESS. Više o tome pročitajte OVDE.

#7 Hvala i izvini

Dve tako “obične”, a tako snažne reči. Razmislite – da li umete istinski da se zahvalite i izvinite? Vežbajte zahvalnost već danas – za kasom u prodavnici, recimo. Fokusirajte se na aktivnosti prodvačice i svesne svakog pokreta i težine njenog posla, po završetku kupovine recite iskreno – hvala.

Izvini – ima težinu samo onda kada preko vaših usana prelazi iskreno i iz srca. Ne treba da se izvinjavate za svaku sitnicu. Takvim postupcima praktično degradirate snagu ove reči.

#8 Vreme za čitanje, trening i kvalitetan san

Čitanje kao antistres terapija i inspiracija, san za potpunu revitalizaciju organizma, trening za dobro zdravlje i enormne količine endorfina i serotonina! Najbolje od svega? Svaka od aktivosti je potpuno besplatna!