Apoteka Kragujevac obeležila 183 godine postojanja

Osnovana 1836. godine kao prva državna „knjaževsko-pridvorna“, kasnije nazvana „Praviteljstvena apoteka“, Apoteka Kragujevac je ove godine obeležila 183 godine postojanja.

Kao preteča savremene medicine u Srbiji, prva priručna apoteka otvorena je 1822. godine u kneževom dvoru, da bi je, kako bi bila pristupačna i građanima koji su se do tada lečili narodnim lekovima i uz pomoć vidara i nadri lekara, dve godine kasnije, knežev lekar premestio u varoš.

Zahvaljujući stipendiji kneza Miloša, po završenim studijama u Pešti, Pavle Ilić 1836. godine osniva prvu državnu apoteku u kojoj kao glavni farmaceut izrađuje lekove, obavlja ekspertize i hemijske analize. Uz kneza i dvorane, lekovima iz apoteke snabdevali su se vojnici, gardisti, građani i okružni lekari.

Danas „Apoteka Kragujevac“ nad kojom je grad Kragujevac 2006. godine preuzeo osnivačka prava, na području Šumadijskog okruga ima 27 svojih apoteka, a kako je najavila direktorka Aleksandra Nikolić, u maju otvara još jednu u Lapovu.

Usled velike konkurencije privatnih apoteka, danas jeste teško za apotekarski sektor, ali mi se uz veliki napor i podršku trudimo da opstanemo na ovim prostorima i u tome uspevamo, kazala je direktorka „Apoteke Kragujevac“. Cilj nam je, kaže Nikolić, da našim građanima pružimo što bolju uslugu, čemu doprinose naši farmaceuti, dobro obučeni tehničari i specijalisti, ali i stalno usavršavanje naših novih kadrova.

U okviru „Apoteke Kragujevac“ do kraja godine očekuje se otvaranje Galenske laboratorije, opremeljene najsavremenijim aparatima u kojoj će se spravljati više od 500 lekova.

Inače, na svečanosti upriličenoj povodom 183 godine postojanja, u znak zahvalnosti i podrške ustanovama, institucijama i pojedincima, Apoteka Kragujevac uručila je zahvalnice.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.