Preporuka za APRIL: knjiga, TV serija, film, lepota, hrana

Tajming ne može biti bolji! 🙂 Iako smo “dublje zagazili” u pravi prolećni mesec, april, sezona odmora i slobodnog vremena idealno je vreme za priređivanje liste favorita/predloga. Ovog puta osvrt pravimo na književnost, TV produkciju, oblast lepote i gastronomiju.

KNJIGA

“Katarina Velika – portret jedne žene”, Robert K. Mesi

O impresivnoj biografiji Katarine Velike već smo pisali ovde. Zašto smo odlučili da izdvojimo ovaj roman? (Ukoliko pogledate prethodni link, složićete se da je napraviti izbor bilo zaista teško). Uz ovaj roman upoznaćete istoriju, širiti znanja stečena tokom školovanja, prepustiti se mašti i nagađanju, detaljine upoznati snažnu ženu koja u svakome od nas može pokrenuti lavinu emocija.

TV SERIJA

“Vikings” (Vikinzi) / Michael Kirst

Čak iako smatrate da vam neće biti zanimljivo da u slobodno vreme gledate ekranizovane paganske običaje i da nije vaš “špil karata”, Vikinzi će vas uveriti u suprotno. TV serija uz koju ćete naučiti, pratiti emotivne lomove likova, saosećati sa njima, ljutiti se i dublje analizirati pojam nepravde, smrti, ljubavi i nade.

Lagerta (Ketrin Vinik)

Serija prati život Ragnara Lotbroka (Travis Fimel). Prvobitno farmer, Ragnar tvrdi da je potomak boga Odina, a zahvljujući britkom umu (i maču) brzo će se naći u situaciji da upravlja i odlučuje o životima drugih. Njegova žena Lagerta (Ketrin Vinik) je snažna ženska figura koja (čak i za ovo vreme) donosi nekonvecionalne i teške, često društveno neprihvatljive odluke. Ragnarovi sinovi – Bjorn, Ube, Hvitserk, Sigurd i Ivar portretišu podjednako snažne i slabe muške likove, a kako radnja serije odmiče pratićemo ih i kao odrasle ljude, ratnike, muževe, očeve i (pohlepne) vojskovođe. Sudar hrišććanskog i paganskog sveta pratimo kroz odnos Ragnara prema hrišććanskom mohanu Atelstajnu (Džordž Blagden) koji brzo postaje ne samo prijatelj velikog ratnika, već i deo njegove duše. Ragnarov brat Rolo (Klajv Stenden) gotovo celog života je u senci uspeha starijeg brata, međutim…

Posebno su zanimljivi prikazi engleskih kraljeva Ejle i Ekberta uz ekranizaciju političkih prilika i odnosa u Engleskoj tog doba.

+ velika preporuka i za MUZIKU iz serije

 

FILM

“Molly’s Game” / Aron Sorkin

Najsočnija uloga Džesike Čestejn! U filmu igra bivšu vrhunsku skijašicu, Moli Blum, koja je završila u istražnom postupku FBI-a kao kraljica kocke. Reč je o istinitoj priči. Poznato je da su u Molinoj igri učestvovali i Leonardo Dikaprio, Ben Aflek, Tobi Megvajer i druge slavne ličnosti, no Aron Sorkin je još pre početka snimanja otkrio da njihova imena neće biti pominjana u filmu.

 

LEPOTA

Higijenski tretman čišćenja lica definitivno! Vašoj koži je potrebno duboko čišćenje i detoksikacija nakon duge zime. Uvek odaberite salon/ordinaciju u čije zaposlene imate potpuno poverenje. Massage centar Vesne Joksimović i tretman lica koji će uraditi dr Ivana Lojanica su zasita sve što vam je potrebno za blistavu kožu lica tokom proleća i leta.

HRANA

Probajte nešto nesvakidašnje, ali ne u restoranu – pripremite sami 🙂 Naš poslednji food crush jesu brokoli kuglice. Lagane, sočne, ukusne, nesvakidašnje – obavezno probajte!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.