Biljana Planić: blagodet osećaja vrednosti kroz rad je nemerljiv i nezamenljiv

Biljana Planić je vlasnica turističke agencije “Atos” u Kragujevcu, predsednica udruženja poslovnih žena “Vizija”, izvršna direktorka Madi centra Srbija, mentorka Evropskog pokreta u Srbiji. Dobitnica je nagrada iz oblasti preduzetništva: 2012. godine – Cvet uspeha za ženu zmaja, 2015. godine – Naj žena 21.veka za oblast turizma, 2017. godine – Dama godine u Vrnjačkoj Banji.

Udruženje poslovnih žena “Vizija” uspešno posluje u našem gradu već sedam godina, a za svoj rad ste nedavno u Vrnjačkoj Banji dobili priznanje Dama godine. Recite nam nešto više o udruženju?

Asocijacija poslovnih žena “Vizija” postoji od 2010. godine. Osnovana je sa željom da predstavi poslovne žene grada,, a ujedno i da promovise preduzetnistvo, vrši obuke o preduzetništvu, pomaže pri zapošljavanju – prvenstveno žena, kao i da nezaposlene žene motiviše da  pokrenu svoje biznise.

Vremenom se pokazalo da u gradu ima mnogo žena koje se bave rukotvorinama, tako da smo u okviru udruženja formirali i sekciju starih zanata koja aktivno radi u prostorijama udruženja u ulici Save Kovačevića br. 2.

Moje delovanje u radnoj grupi Evropskog pokreta u Srbiji za socijalno preduzetništvo, stvorilo je mogućnost za osnivanje socijalnog preduzeća “Vizija” koje se bavi proizvodnjom prirodnih sapuna i čiji rad aktivno podržava Skupština grada.

Kako su izgledali Vaši poslovni počeci kada ste ušli u svet ženskog preduzetništva?

U preduzetništvo sam ušla iz nužde kao i otprilike 95% žena u Srbiji. Kada sam ostala bez posla, a radila sam kao prevodilac, u zavodima “Crvena zastava” sa 14 godina radnog staža, završila sam na Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Posle tri godine, zbog znanja jezika ušla sam kao sezonski radnik u turističku agenciju i posle završene sezone, upisala turizam, diplomirala i 2008. godine otvorila svoju turističku agenciju “Atos”.

U okviru udruženja poslovnih žena osnovali ste sekciju starih zanata “Bazar ljubavi” gde se mogu kupiti razne stvari iz domaće radinosti. Šta Vas je navelo da tako nešto pokrenete?

Već sam vam rekla, da sam u svom radu imala konstantan susret sa ženama koje nisu gubile vreme sedeći već su kroz prodaju rukotvorina  pokušavale da pomognu sa ekonomske strane svojim porodicama. Njihova prodaja je bila povremena u zavisnosti od sajmova na koje su bile pozvane. Sada, one imaju radno vreme od 9 do 20 sati svakog dana i subotom od 9 do 15 sati i imaju stalnu mogućnost da plasiraju svoje proizvode.

Dobitnica ste i nagrade “Cvet uspeha za ženu zmaja” u 2012.godini koja se dodeljuje najuspešnijoj preduzetnici u podkategoriji samozapošljavanja. Šta biste savetovali ženama koje žele da započnu sopstveni biznis?

Kada sam dobila nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja” od strane Udruženja poslovnih žena Srbije u kategoriji samozapošljavanje, shvatila sam da sam jedna od onih žena koje treba javno da govore o svojim počecima, koji su bili duže vreme “ostani ili odustani” i da svaka žena koja ima dilemu da uzme život u svoje ruke, treba da se odluči na taj korak jer blagodet osećaja vrednosti kroz rad je nemerljiv i nezamenljiv.

Pošto ste vlasnica turističke agencije “Atos” koja je to destinacija koja Vas je zaintrigirala i inspirisala, a koju biste ponovo želeli da posetite?

Za turizmologa po struci i vokaciji teško je odabrati savršenu lokaciju. Kroz ovaj posao sam shvatila da pravo mesto za odmor i uživanje je ono gde se vi tako  osećate. Meni lično, more je izvor života, tako da sve što je na obali i gde more miriše, ja sam na savršenom mestu. Što se tiče gradova, Drezden, Beč, Barselona, Lisabon, svaki na svoj način me uvek privlači A tu uvek postoje i želje za novim destinacijama i novim putovanjima.

Vaše udruženje se naziva “Vizija”, pa nam recite gde vidite sebe, a gde žensko preduzetništvo za pet godina?

Ja sam po prirodi optimista, tako da sam sigurna da će žensko preduzetništvo za pet godina imati veću vidljivost jer će biti mnogo više žena koje će se odlučiti za sopstveni biznis, a što se tiče mene – ja sam sigurna da će me put iz turizma odvesti na drugu isto tako atraktivnu životnu destinaciju, ali o tom potom.

Razgovarala: Nevena Radomirović