10 književnih preporuka za ovu jesen

Sajam knjiga je iza nas i inspirisao nas je na književno eksperimentisanje, otkrivanje neočekivanog i uživanje u snazi pisane reči. Sledi nekoliko preporuka za čitanje u predstojećem periodu.

„Ne daj mi nikada da odem“ – Kazuo Išiguro

Da počnemo od ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade, britanskog autora japanskog porekla, Kazua Išigura. Godine 1989. osvojio je „Bukerovu“ nagradu za ljubavni roman „Ostaci dana“, ali danas vam preporučujemo nešto drugačije. Roman „Ne daj mi nikada da odem“ pripada mešavini nekoliko žanrova – na prvi pogled roman je iz oblasti fantastike i drame, ali tu je neizbežna Išiguroova ljubav, kao temelj čitave priče, kroz koju se fino provlači.

Ako vam je potreban roman snažne radnje, koji nećete ispuštati iz ruku i koji je vešta kritika društva i sistema u kom živimo, trk do biblioteke ili knjižare po primerak ove bezvremenske knjige.

„Poreklo“ – Den Braun

Najnoviji roman majstora trilera i misterije, uskoro ćete moći da kupite u izdanju kuće „Solaris“.

Za ljubitelje „Da Vinčijevog koda“, ova priča će biti prava poslastica. Naš već poznati heroj, profesor nauke o simbolima Robert Langdon, kreće u još jednu avanturu sa ciljem da razreši svetske misterije. U ovom delu nalazimo ga u muzeju Gugenhajm u Bilbau, Španija, kako se bori sa još jednom rupom u prošlosti, sukobljavajući se sa brojnim verskim zaverama i uzbudljivim otkrićima. Kao i prethodnim delovima frančize, uz njega je lepa partnerka, Ambra Vidal, koja će biti ključ za rešavanje misterije, bez koje se Langdon na prvom mestu ne bi ni našao u Španiji.

Datum izdanja je 14. novembar 2017, ali roman možete još sada poručiti u pretprodaji na vebsajtu „Delfija“, uz popust od 20%.

Romani – Meša Selimović

Da se vratimo na domaće pisce. Meša Selimović je bez pogovora među najboljima koje je izrodila domaća književnost. Verujemo da ste čitale dosta njegovih dela, a i ako niste, sada je odlična prilika za to. U izdanju „Vulkana“, sada možete kupiti komplet od pet romana ovog genija: „Tišine“, „Derviš i smrt“, „Tvrđava“, „Ostrvo“ i „Krug“. Promenite svoje poglede na svet i ljude obnavljajući gradivo iz opusa ovog velikana.

Edicija KLASICI „Vulkan izdavaštva“

Za one od vas koje vole da im polica sa knjigama izgleda kao iz magazina, topla preporuka su najnovija izdanja „Vulkana“. Tematski ne bismo izdvojile nijedan, svaki je klasik sa razlogom. Ali što se tiče lepote korica, naši favoriti su „Mulen ruž“, legendarni roman o burnom životu slikara Tuluz-Lotreka, zatim odabrane Šekspirove drame, i najzad fantastična Beskrajna priča Mihael Endea. U ponudi su još „Šerlok Holms“, „Frankenštajn“, „Majstor i Margarita“, „Tri musketara“. Sve pomenute naslove, kao i brojne druge, možete pogledati i kupiti na sajtu „Vulkana“.

„Pušači crvenog bana“ – Svetislav Basara

Za vas koje volite kratke eseje, možda bi trebalo da pružite priliku novom delu Svetislava Basare. Već proslavljeni pisac i kritičar, Basara se u ovoj zbirci eseja osvrće na mentalitet srpskog naroda i narave srpskih vođa.

Novo izdanje „Lagune“, uz popust od 10% možete kupiti preko sajta www.laguna.rs.

Priče – Ivo Andrić

Izdavačka kuća „Laguna“ se povodom 125. godišnjice rođenja potrudila da u ovom divnom izdanju uključi sve fantastične priče našeg (za sada) jedinog Nobelovca. Za više od pola veka stvaralačkog rada, Andrić je napisao više od sto priča, koje su uvrstane u ovu antologiju. Neodoljiva ironija, veština i prepoznatljivi stil su nešto što možete očekivati čitajući ovu zbirku.

„Ovako srećan narod“ – Radoje Domanović

Nastavljamo u duhu satiričara, te je nemoguće ne pomenuti našeg najvećeg kritičara društva. U pitanju je izbor iz dela Domanovića, od novela do kratkih formi objavljivanih u štampi, koje su tragikomične, i nažalost i danas aktuelne. Ovo izdanje knjige krase ilustracije i retki zapisi.

„Đavolji nakot“ – Margaret Atvud

Autorka poznatog distopijskog romana „Sluškinjina priča“ ima još dosta toga da kaže. Roman je trenutno u pripremi, i biće objavljen u decembru ove godine, a dok ga čekate, obnovite „Sluškinju“.

„Frida Kalo, jedna biografija“ – Marija Hese

Nova izdavačka kuća „Dibidus“, koja za sada ima dve knjige u svom izdavaštvu, više je nego vredna pomena. Zapratite ih na Facebook-u i Twitter-u i videćete zašto. Spoj klasika i urbane kulture, kao i prelepe korice, odmah su nas privukle njihovom štandu. Pored toga, doveli su ovu savremenu spisateljicu koja je ilustrovala svoju samu po sebi magičnu knjigu. Prvog dana Sajma gostovala je i naslikala svoju Fridu na velikom platnu koje je bilo izloženo do kraja Sajma.

„Američki bogovi“ – Nil Gejman

Zaključile bismo ovu listu ambicioznim romanom priznatog više puta krunisanog kralja fantastike. Glavni junak, Senka, svega nekoliko dana pre dugoočekivanog izlaska iz zatvora saznaje da je njegova voljena žena stradala u saobraćajnoj nesreći. Pošavši na sahranu, tokom avionskog leta upoznaje neobičnog muškarca po imenu Gospodin Sreda, posle čega Senkin život postaje sve čudniji. Upoznaje likove koji sebe nazivaju bogovima, i čini se da svi znaju o njemu mnogo više nego što on zna o njima. Uz poruku da prošlost nikada ne umire, ovaj roman Senku vodi kroz sled nesvakidašnjih događaja prilikom kojih on preispituje sebe i realnost sveta u kom se našao.

Prema knjizi je urađena fenomenalna istoimena serija – čekamo drugu sezonu!

M.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.