Česnica je neizostavni deo božićnog obroka. Neki je lome na Badnje veče, neki ujutru na Božić. U raznim mestima i krajevima Srbije ovaj kolač domaćice prave na različite načine. Kragujevčanka danas piše o dva načina, a vi sa nama podelite kako vi pravite ovaj obredni hleb.

Prvi način:

Sastojci:

  • 3 šoljice projinog brašna
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • kisela voda
  • malo ulja

Pomešati sve sastojke, sipati u modlu za pečenje i u testo utisnuti simbole za zdravlje, sreću, napredak, poput kukuruza, pšenice, drena, pasulja, i obavezno – božićni novčić. Peći na 200°C oko 30 minuta, dok porumeni.

Drugi način:

Najčešća česnica je pogača umešena od belog brašna i bez kvasca. Dodaje se sveta vodica, tj. voda koju je osveštao sveštenik uoči praznika ili za slavu. Mesi se čvrsto testo, kao za domaći hleb, pa se ostavi da odstoji oko dva sata na toplom mestu da poraste. Dodati kukuruz, dren, novčić , itd. i peći na 180 – 200°C.

Kako vi pravite česnicu? Podelite sa nama vaše običaje.

M.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.