Četiri najčešće zablude o kalorijama

Većina dijeta bazira se na smanjenje kalorija, posebno ugljenih hidrata. Zato ne čudi što većina ima jo-jo efekat, kilogrami se brzo vrate, a moguće su posledice po zdravlje. Najbolji način da shvatite da kalorije nisu vaš neprijatelj jeste umerena ishrana. Ovo su najpoznatiji mitovi i zablude o kalorijama:

“Kalorije goje“

Kalorije ne mogu da goje jer su mera za energiju, a ne hranu. “Hrana ne daje kalorije, hrana daje energiju i to samo one hranljive materije – proteine, masti i ugljene hidrate“, ističe prof. dr Budimka Novaković, dijetoterapeut. Stoga, popularne dijete ne mogu biti primenljive na duge staze jer su energetske potrebe žene od 60 i 80 kilograma različite i zavise od nivoa fizičke aktivnosti – jednoj će trebati 2000, a drugoj 2400kcal dnevno da bi ostvarila energetski balans.

“Niskokalorični proizvodi su zdraviji“

Važno je znati da iz niskokaloričnih proizvoda telo ne dobija ključne nutrijente koji mu obezbeđuju energetski balans. Recimo, ako je telo unelo kalorije iz masti, proteina i šećera ono kasnije neće žudeti za drugim nepotrebnim nutrijentima. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu niskokaloričnu hranu sa malim procentom masnoća i šećera, po pravilu kasnije nadoknađuju kalorije konzumirajući nešto drugo. Budite umereni s namirnicama koje inače konzumirate bez odricanja.

“Kalorije nije moguće izbrojati“

Naprotiv. Samo jednim pogledom na poleđinu proizvoda koji želite da kupite možete steći uvid u broj kalorija, i ključnih nutrijenata koje sadrži. Ne treba da se opterećujemo šta, već koliko jedemo i stvorimo svest o tome.

“Slatkiši i gazirana pića su kalorijska bomba“

Šećer je najvažnija hrana za mozak, a njegovo izbacivanje iz ishrane je nerazuman i nepotreban korak. “Šećer je prisutan u svakodnevnoj ishrani i nemoguće ga je sasvim izbaciti. Potpuno izbacivanje šećera iz ishrane je teško postići“, kaže nutricionista Ljubiša Knežević. Sasvim je u redu popiti čašu gaziranog napitka koji ima samo 140kcal, posebno pred fizičku aktivnost.

pronadjimeru.com

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.