Čitalački maraton – Klett

Izdavačka kuća Klett je u maju 2017. godine pokrenula akciju Čitalački maraton s ciljem da se podstakne stvaranje, čitanje i negovanje srpske književnosti za decu i mlade. U početnoj fazi akcije sproveden je Konkurs za neobjavljeni roman namenjen mladima uzrasta od 11 do 14 godina. Stručni žiri, koji su činili profesori srpskog jezika i književnosti i književni kritičari Dragana Ćećez Iljukić, Krsta Popovski i Petar Arbutina, odabrao je u uži izbor 8 od 209 rukopisa pristiglih na Konkurs, zatim je Glavni žiri sastavljen od 142 nastavnika izabrao 5 romana koji će do kraja godine biti objavljeni u prvom kolu edicije Čitalački maraton.

Na uručenju priznanja najuspešnijim autorima, održanoj 19.10.2017. godine u Vukovoj zadužbini u Beogradu, član žirija Krsta Popovski rekao je da se pet prvoplasiranih romana odlikuje autentičnošću i autorskim pečatom i da se naslanjaju na dobru književnu tradiciju. Direktorka IK Klett Gordana Knežević Orlić najavila je konkurs za narednu godinu koji će biti raspisan nakon Sajma knjiga.

Akcija se nastavlja otvaranjem Čitalačkih klubova u osnovnim školama. Do sada je otvoreno 270 klubova, a očekuje se još škola koje će se pridružiti Čitalačkom maratonu. Prvoplasirani roman “Ja, Aleksija” Branke Trifunović biće štampan u 20.000 primeraka i besplatno podeljen učenicima, članovima Čitalačkih klubova. Romani “Kad su se drugi put razveli moji roditelji” Radisava Milića, “Pero ptice dodo” Mirka Jovanovića, “Blogerka” Violete Ivković i “Neobični đaci” Svetlane Živanović biće dostupni članovima Čitaličkih klubova pod veoma povoljnim uslovima.

Nakon pet održanih radionica učenici – članovi Čitalačkih klubova oceniće romane. Na kraju školske godine biće održano nagradno izvlačenje gde će 50 učenika, koji su popunili formular za ocenjivanje i test, biti nagrađeno vrednim nagradama.


Planirano je da Čitalački maraton bude višegodišnja akcija tokom koje će se formirati mreža nastavnika koji vode Čitalački klub u svojoj školi. Za njih će biti omogućeno i dodatno stručno usavršavanje i stručni skupovi na kojima će se razmenjivati iskustva.
Sve detalje akcije možete pronaći na sajtu izdavačke kuće.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.