Jesen nam je odavno pokucala na vrata i sa njom dolaze vetroviti i kišni dani, kada je, bilo da ste same ili sa porodicom, najlepše sklupčati se u fotelji sa toplim napitkom i domaćim slatkišem. Kragujevčanka vam predlaže savršeni dezert za hladne jesenje dane koji možete napraviti same – cupcakes sa bundevom i cimetom i prelivom od krem sira.
Sastojci
Za testo:
280 g brašna
1 kašičica cimeta
½ kašičice rendanog muskatnog oraščića
½ kašičice soli
1 kašika praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
110 g putera, na sobnoj temperaturi
200 g belog kristal šećera
5 kašika žutog šećera
2 jajeta
180 ml mleka
250 g bundeve u pireu
Za preliv:
200 g krem sira
50 g putera, na sobnoj temeraturi
350 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica cimeta
Ova količina sastojaka dovoljna je za dvadesetak kolačića.
Postupak:
Pomešati sve suve sastojke u jednoj posudi, pa onda dodati u mešavinu sve mokre sastojke. Dobro umutiti mikserom. Bundevu možete kupiti u najbližem marketu, obarite je i tako meku ispasirati kao pire.
Takvu smesu sipati u korpice za cupcakes, otprilike do visine korpice, i peći na 200° 20 – 25 minuta. Dok se peku, napravite preliv (glazuru). Prvo dobro pomešajte šećer u prahu sa otopljenim puterom, te dodajte ostale sastojke, i umutite ih ručnim mikserom. Kada se testo ispeče, sačekajte da se prohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga preliv sipajte u kuhinjski špric za dekorisanje, te kružnim pokretima formirajte ukras na vašim kolačićima. Dekorisati po ukusu jestivim pahuljicama, jelkicama, listićima. Ostavite da se ohlade prirodno ili u frižideru i servirajte. Uživajte u harmoniji ukusa.
M.S.