Jesen nam je odavno pokucala na vrata i sa njom dolaze vetroviti i kišni dani, kada je, bilo da ste same ili sa porodicom, najlepše sklupčati se u fotelji sa toplim napitkom i domaćim slatkišem. Kragujevčanka vam predlaže savršeni dezert za hladne jesenje dane koji možete napraviti same – cupcakes sa bundevom i cimetom i prelivom od krem sira.

Sastojci

Za testo:

280 g brašna

1 kašičica cimeta

½ kašičice rendanog muskatnog oraščića

½ kašičice soli

1 kašika praška za pecivo

½ kašičice sode bikarbone

110 g putera, na sobnoj temperaturi

200 g belog kristal šećera

5 kašika žutog šećera

2 jajeta

180 ml mleka

250 g bundeve u pireu

Za preliv:

200 g krem sira

50 g putera, na sobnoj temeraturi

350 g šećera u prahu

1 kašičica ekstrakta vanile

1 kašičica cimeta

Ova količina sastojaka dovoljna je za dvadesetak kolačića.

Postupak:

Pomešati sve suve sastojke u jednoj posudi, pa onda dodati u mešavinu sve mokre sastojke. Dobro umutiti mikserom. Bundevu možete kupiti u najbližem marketu, obarite je i tako meku ispasirati kao pire.

Takvu smesu sipati u korpice za cupcakes, otprilike do visine korpice, i peći na 200° 20 – 25 minuta. Dok se peku, napravite preliv (glazuru). Prvo dobro pomešajte šećer u prahu sa otopljenim puterom, te dodajte ostale sastojke, i umutite ih ručnim mikserom. Kada se testo ispeče, sačekajte da se prohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga preliv sipajte u kuhinjski špric za dekorisanje, te kružnim pokretima formirajte ukras na vašim kolačićima. Dekorisati po ukusu jestivim pahuljicama, jelkicama, listićima. Ostavite da se ohlade prirodno ili u frižideru i servirajte. Uživajte u harmoniji ukusa.

M.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.