Ko još obožava tiramisu?
Kremast i lagan italijanski kolač omiljena je poslastica ljubitelja kafe, a i odličan izbor za vikend dezert. Najbolje od svega? Za pripremu vam je potrebno manje od 30 minuta!
Da li ste znali? Prvi dezert sličan tiramisu kolaču napravljen je u Sijeni (Toskana, Italija) u čast posete Kozima Medičija Trećeg. Tiramisu je nazvan Zuppa del duca, što u prevodu znači “vojvodina supa“.
Sastojci:
3 pakovanja piškota
500 ml slatke pavlake
250 g maskarpone sira
2 kašike šećera
malo kakaa
250 ml nes kafe
malo mleka za kafu
dve kašičice ruma po ukusu
Priprema:
Umutite slatku pavlaku do pune gustine, pa joj postepeno dodajte maskarpone sir i šećer. Mutite miksero dok se fil ne ujednači. U zasebnoj posudi pomešajte nes kafu i mleko i u tu smesu potopite piškote. Dodajte rum po želji.
U dno čaše ređajte piškote (možete ih podeliti na sitnije delove i pritisnuti kašikom kako bi se bolje rasporedile u čaši), a zatim dodajte fil i ukrasite cimetom. Ostavite u frižideru minimun 3 sata i servirajte hladno. Prijatno!