Džez u prvom licu: bogat program JazzFest-a

Tradicionalno u oktobru Kragujevčani uživaju u zvucima dobrog džeza, a ove godine IJFK uz to što je dobitnik prestižne muzičke licence EFFE, čime je potvrđena pripadnost festivalskoj zajednici pod okriljem Asocijacije evropskih festivala (EFA), JazzFest proslavlja i svoje punoletstvo.

Organizatori obećavaju bogat program, raznovrstan repertoar i interesantne izvođače. Posetioci na repertoaru imaju šest koncerata, koji su organizovani u dva festivalska dana i koji su zakazani za 28. i 29. oktobar u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, s početkom u 20.00 sati.

Subotički omladinski bend Iz Principa, sačinjen od srednjoškolaca rođenih u godini kada je organizovan prvi JazzFest u Kragujevcu, simbolično će otvoriti 18. IJFK i na taj način potvrditi značaj Festivala poznatog kako po afirmaciji mladih Džez bendova, isto tako i muzičkoj edukaciji omladine. Iste večeri uz nove nade domaće džez scene nastupiće i pijanista Luka Del’ Ana iz Italije sa svojim kvartetom, kao i Kanađanka Kris Dejvis, o kojoj je Njujork Tajms pisao kao o ,,pilotu na tastaturi” i ona će se kragujevačkoj publici predstaviti u kombinaciji sa bubnjarem Bili Drumondom. Druge večeri publika će moći da uživa u nastupu Eve Klese iz Nemačke i njenog benda, zatim u izvođenju trija Karl Racera iz Austrije, muzičara svetske klase, da bi na samom kraju kao poslastica nastupio bend iz Turske, čiji je frontmen Ilhan Ersahin predstavnik njujorške andergraund scene, koji osim što inspiraciju pronalazi u filmu, u svojoj muzici spaja istok i zapad, romsku muziku i elitu evropskih prestonica.

U kulturnom centru Ummus, 25. oktobra biće organizovana žurka zagrevanja pred ovogodišnji Festival uz poznate džez bendove grada Kragujevca. Mnogobrojna iznenađenja očekaju sve džezere, 25. oktobra u periodu od 21.00 sat do ponoći.

Cena karte je takođe tradicionalno pristojna, tako da dnevna karta iznosi 750 dinara za čak tri koncerta, a za oba festivalska dana treba izdvojiti 1.500 dinara.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.